Меморандум за сътрудничество и партньорство бе сключен с УНИБИТ

Сакарнюз
От Сакарнюз май 22, 2015 14:43

Меморандум за сътрудничество и партньорство бе сключен с УНИБИТ

Акценти

  • Сътрудничеството цели съвместна работа в посока към изграждане на съвременни и модерни стратегии за стимулиране и развитие на образованието в България

Свързани публикации

На 15 май 2015 година кметовете на общините Болярово (Христо Христов), Елхово (Петър Киров) и Малко Търново (Илиян Янчев) бяха почетни гости на Университета по библиотекознание и информационни технологии – гр. София. Тяхното гостуване бе във връзка със засилване на сътрудничеството между малките погранични общини от Югоизточна България и решение № 6 на Академичния съвет на УниБИТ от 27 октомври 2014 г., с което се създаде Международен Югоизточен летен университет (International SouthEast Summer University).

Ректорът на Университета – проф. Стоян Денчев, и тримата кметове подписаха предварително съгласуван Меморандум за сътрудничество и партньорство, който дава окончателен завършек на всички дейности, свързани с Международния Югоизточен летен университет. В този Меморандум страните декларират ангажиментите си да обединят своите усилия за осъществяване на съвместно сътрудничество в областта на науката, културата и туризма.

Сътрудничеството цели съвместна работа в посока към изграждане на съвременни и модерни стратегии за стимулиране и развитие на образованието в България чрез реализирането на научни и приложни изследвания в различни области на човешката дейност, от полза за страните по Меморандума.

Летният университет е базова структура на създадената преди 2 години Университетска младежка академия за управление на знания (University Youth Knowledge Academy). Тази Академия се ръководи от млади учени и в нейните 6 научни направления освен тях участват и докторанти, студенти – магистри и бакалаври.

Първата дейности на Международния Югоизточен летен университет ще се осъществи през лятната ваканция, когато три млади изследователски  групи ще продължат да работят по обекти с културно-историческо значение на териториите на общините Елхово, Болярово и Малко Търново, както и на териториите на общините Къркларели, Лалапаша и Одрин в Република Турция.

След подписването кметовете на трите общини имаха възможност да присътват на откриването на седмица на публичните академични лекции – част от проекта „Академична работилница по културономия“. Седмицата е посветена на 1150 години от Покръстването на българите, 65 години от създаването на Държавния библиотекарски институт и 70 години от създаването на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). Академичните четения се откриха с лекция на вицепрезидента на Република България – Маргарита Попова: „Споделена култура за споделена сигурност“.

От 18 до 21 май 2015 г. лекции ще изнесат големи български учени: акад. Васил Гюзелев – „Борис І и цивилизационният избор на България“, проф. Иван Маразов – „Орфей – архаичният певец“, проф. Андрей Пантев – „Нашата култура като пощенски гълъб“ и проф. Надежда Драгова „Езическият реликвиат“.

UniBit-4 UniBit-3 UniBit-1

Сакарнюз
От Сакарнюз май 22, 2015 14:43
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Борис август 4, 11:51

    Дрън-дрън, чи пляс

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама