Медиите ни уплашиха повече от снега

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 3, 2018 15:19

Медиите ни уплашиха  повече от снега

Заради завалелия сняг и минусови температури в няколко общини учениците са в принудителна ваканция. Въпреки че те не са необичайни за този период на годината, под давлението на апокалиптичните картини, рисувани от централните медии, в много общини решиха да се презастраховат и предприеха сериозни мерки за безопасност.
В тополовградска община от сряда до края на седмицата училищата ще останат без деца. Прекратени са учебните занятия в община Стамболово и в училището в с. Караманци, община Минерални бани. В община Ивайловград заради сложна ситуацията децата не са на училище от вторник.
Тази зима първият сняг падна малко преди да си чиститим Баба Марта. Заваля сериозно в понеделник, 26 февруари следобед, и веднага се отрази на електропреносната мрежа. Тогава най-малко пет села в община Любимец останаха без ток. В селата Белица, Вълче поле, Лозен, Малко градище и Дъбовец е прекъснато електричеството за няколко часа.
Обстановката в късния следобед се усложни. Поривистият вятър се усили, температурата падна до около -3 градуса, а навалелият няколко сантиметра сняг се заледи на настилките. По високите части на Сакар планина се образуваха преспи от около метър. След 17:00 часа започнаха да почистват пътищата и улиците. Вечерта въведоха забрана за движение на автомобили над 15 тона по пътя Харманли – Тополовград.

Заради усложнената пътна обстановка във вторник много ученически автобуси не пътуваха до селата, за да водят деца.
Във вторник се постопли и снегът се поразтопи, а вечерта заваля отново. Най-дебела бе покривката в хасковското село Елена, там снегът е 48 см, в Минерални бани- 45 см, в Ивайловград около 35 см, а Тополовград – 20. Най-малко бе в Любимец и Свиленград – около 10 см. Преди обяд спря да вали, а следобед на много места грейна слънце.
От ОблА съобщиха, че проблеми с водозахранването имат селата Константиново и Александрово. Работи се по отстраняване на водопроводна авария на главен водопровод от Брягово. Единстветото село с временно прекъсване на електроподаването е Светлина, община Димитровград.

Как централните медии пресъздадоха зимната обстановка?

На 28 февруари централните медии обявиха, че в 26 области е обявен оранжев код за силни снеговалежи, в 2 – червен – Смолян и Кърджали.
По правило Троянският проход бе затворен за всички автомобили.
Временно бе ограничено движението на автомобили над 12 тона по републиканската пътна мрежа в област Смолян, както и по пътя Бяла – Попово на МПС над 12 тона. Ограничено е движението на всички автомобили с ремаркета и полуремаркета по път Кърджали – Ардино на превозни средства поради обилен снеговалеж и снегопочистване.
Заради очаквания снеговалеж граничен пункт „Кулата“ бе затворен в посока Гърция. Мярката беше поискана от гръцката страна и важи само за тежкотоварните автомобили.
Недостиг на снегорини и прекъснат ток имаше в Северозападна България, където снегът бе най-много.

Господин Христев от село Българин, Хасковско, си спомня, че най-трудна за него била зимата на 1953 година. „От 23 декември започна снегът, че до 1 март. През нея 70 дни овцете на баира не излязоха.“
През 1929 година е била голяма зимата, разказва бай Васил, от същото село, чийто баща му е разказвал. Цялата река Марица е била заледена. След това в съзнанието му се записва зимата на 1952-1953 година, следвана от тази 1962-1963 година, когато е бил войник в Средна гора.

Директорът на хасковската синоптична обсерватория инж. Спас Александров предупредил за очаквано обледеняване, което ще настъпи в четвъртък срещу петък, защото тогава се очаквало под въздействието на циклонален вихър, след снега, над областта да се изсипе и интензивен дъжд.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 3, 2018 15:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.