Медиите ни уплашиха повече от снега

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 3, 2018 15:19

Медиите ни уплашиха  повече от снега

Заради завалелия сняг и минусови температури в няколко общини учениците са в принудителна ваканция. Въпреки че те не са необичайни за този период на годината, под давлението на апокалиптичните картини, рисувани от централните медии, в много общини решиха да се презастраховат и предприеха сериозни мерки за безопасност.
В тополовградска община от сряда до края на седмицата училищата ще останат без деца. Прекратени са учебните занятия в община Стамболово и в училището в с. Караманци, община Минерални бани. В община Ивайловград заради сложна ситуацията децата не са на училище от вторник.
Тази зима първият сняг падна малко преди да си чиститим Баба Марта. Заваля сериозно в понеделник, 26 февруари следобед, и веднага се отрази на електропреносната мрежа. Тогава най-малко пет села в община Любимец останаха без ток. В селата Белица, Вълче поле, Лозен, Малко градище и Дъбовец е прекъснато електричеството за няколко часа.
Обстановката в късния следобед се усложни. Поривистият вятър се усили, температурата падна до около -3 градуса, а навалелият няколко сантиметра сняг се заледи на настилките. По високите части на Сакар планина се образуваха преспи от около метър. След 17:00 часа започнаха да почистват пътищата и улиците. Вечерта въведоха забрана за движение на автомобили над 15 тона по пътя Харманли – Тополовград.

Заради усложнената пътна обстановка във вторник много ученически автобуси не пътуваха до селата, за да водят деца.
Във вторник се постопли и снегът се поразтопи, а вечерта заваля отново. Най-дебела бе покривката в хасковското село Елена, там снегът е 48 см, в Минерални бани- 45 см, в Ивайловград около 35 см, а Тополовград – 20. Най-малко бе в Любимец и Свиленград – около 10 см. Преди обяд спря да вали, а следобед на много места грейна слънце.
От ОблА съобщиха, че проблеми с водозахранването имат селата Константиново и Александрово. Работи се по отстраняване на водопроводна авария на главен водопровод от Брягово. Единстветото село с временно прекъсване на електроподаването е Светлина, община Димитровград.

Как централните медии пресъздадоха зимната обстановка?

На 28 февруари централните медии обявиха, че в 26 области е обявен оранжев код за силни снеговалежи, в 2 – червен – Смолян и Кърджали.
По правило Троянският проход бе затворен за всички автомобили.
Временно бе ограничено движението на автомобили над 12 тона по републиканската пътна мрежа в област Смолян, както и по пътя Бяла – Попово на МПС над 12 тона. Ограничено е движението на всички автомобили с ремаркета и полуремаркета по път Кърджали – Ардино на превозни средства поради обилен снеговалеж и снегопочистване.
Заради очаквания снеговалеж граничен пункт „Кулата“ бе затворен в посока Гърция. Мярката беше поискана от гръцката страна и важи само за тежкотоварните автомобили.
Недостиг на снегорини и прекъснат ток имаше в Северозападна България, където снегът бе най-много.

Господин Христев от село Българин, Хасковско, си спомня, че най-трудна за него била зимата на 1953 година. „От 23 декември започна снегът, че до 1 март. През нея 70 дни овцете на баира не излязоха.“
През 1929 година е била голяма зимата, разказва бай Васил, от същото село, чийто баща му е разказвал. Цялата река Марица е била заледена. След това в съзнанието му се записва зимата на 1952-1953 година, следвана от тази 1962-1963 година, когато е бил войник в Средна гора.

Директорът на хасковската синоптична обсерватория инж. Спас Александров предупредил за очаквано обледеняване, което ще настъпи в четвъртък срещу петък, защото тогава се очаквало под въздействието на циклонален вихър, след снега, над областта да се изсипе и интензивен дъжд.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 3, 2018 15:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама