Маломерни и слети паралелки ще има в три училища в Тополовградско

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 6, 2019 09:15

Маломерни и слети  паралелки ще има в три училища в Тополовградско

Решение за създаване на самостоятелни и слети паралелки с минимален и под минималния брой ученици и дофинансирането им взе ОбС – Тополовград. Това стана на сесия, провела се в понеделник, 27 май, а причината за решението е, че според прогнозни данни броят на учениците продължава за намалява.
Макар училищната мрежа в община Тополовград да съответства на държавните образователни изисквания, в някои основни училища има недостиг на ученици. За формирането на маломерни и слети паралелки е необходимо съгласието на местния парламент. Решението им касае училищата в селата Устрем, Синапово и Хлябово. По прогнозни данни в тях през новата учебна година ще има паралелки, в които броят на учениците ще е на минимума и под него.
Другото условие за съществуването на маломерни и слети паралелки е Общината да осигури допълнителни средства за обезпечаване на образователния процес в тези училища.
Направената финансова обосновка от училището в с. Хлябово показва, че бюджетните му средства не са достатъчни и е необходимо дофинансиране. Прогнозният финансов недостатък е 26 450 лв. Той ще трябва да се компенсира от общинския бюджет.
Справката за прогнозния брой на учениците и паралелките е:
ОУ „Иван Вазов“ – с. Устрем – 6 паралелки, от които 5 самостоятелни и една слята – 3. и 4. клас. Общият брой на учениците за цялото училище е 85, като първолаците са 9.
ОУ „Христо Ботев“ – с. Синапово – 4 паралелки, от които 1 самостоятелна в 7. клас с 6 уч. и 3 слети: 1. и 2 клас – 8 уч.; 3. и 4. клас – 12 уч., 5. и 6. клас – 14 уч. Общият брой на учениците е 40.
ОУ „Христо Ботев“ – с. Хлябово – 4 паралелки, от които 1 самостоятелна в 7. клас с 8 уч. и 3 слети: 1. и 2. клас – 9 уч.; 3. и 4. клас – 7 уч.; 5. и 6. клас – 8 уч. Общият брой на учениците е 32.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 6, 2019 09:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама