Маломерни и слети паралелки ще има в три училища в Тополовградско

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 6, 2019 09:15

Маломерни и слети  паралелки ще има в три училища в Тополовградско

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #20/149, 31 май - 2 юни 2019 г.

Свързани публикации

Решение за създаване на самостоятелни и слети паралелки с минимален и под минималния брой ученици и дофинансирането им взе ОбС – Тополовград. Това стана на сесия, провела се в понеделник, 27 май, а причината за решението е, че според прогнозни данни броят на учениците продължава за намалява.
Макар училищната мрежа в община Тополовград да съответства на държавните образователни изисквания, в някои основни училища има недостиг на ученици. За формирането на маломерни и слети паралелки е необходимо съгласието на местния парламент. Решението им касае училищата в селата Устрем, Синапово и Хлябово. По прогнозни данни в тях през новата учебна година ще има паралелки, в които броят на учениците ще е на минимума и под него.
Другото условие за съществуването на маломерни и слети паралелки е Общината да осигури допълнителни средства за обезпечаване на образователния процес в тези училища.
Направената финансова обосновка от училището в с. Хлябово показва, че бюджетните му средства не са достатъчни и е необходимо дофинансиране. Прогнозният финансов недостатък е 26 450 лв. Той ще трябва да се компенсира от общинския бюджет.
Справката за прогнозния брой на учениците и паралелките е:
ОУ „Иван Вазов“ – с. Устрем – 6 паралелки, от които 5 самостоятелни и една слята – 3. и 4. клас. Общият брой на учениците за цялото училище е 85, като първолаците са 9.
ОУ „Христо Ботев“ – с. Синапово – 4 паралелки, от които 1 самостоятелна в 7. клас с 6 уч. и 3 слети: 1. и 2 клас – 8 уч.; 3. и 4. клас – 12 уч., 5. и 6. клас – 14 уч. Общият брой на учениците е 40.
ОУ „Христо Ботев“ – с. Хлябово – 4 паралелки, от които 1 самостоятелна в 7. клас с 8 уч. и 3 слети: 1. и 2. клас – 9 уч.; 3. и 4. клас – 7 уч.; 5. и 6. клас – 8 уч. Общият брой на учениците е 32.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 6, 2019 09:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.