Малко са политиците с дясно виждане

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 17, 2013 18:10

Малко са политиците с дясно виждане

Акценти

  • Вестник „НОВИНИ“ XI,, 10 - 16 МАЙ 2013 г., #18/523

Вие се занимавате с частен бизнес, а сега навлизате в политиката където, правилата са различни. Може ли бизнесът да даде нещо на политиката?
Бизнесът и политиката са свързани взаимно – те непрекъснато си влияят. Политиката създава условия за развитие или погром на бизнеса. Доверието на бизнеса създава работни места и вдига доходите. Един от големите проблеми на България е липсата на достатъчно политици с дясно мислене, хора с пазарни ценности и с истинско разбиране на проблемите на бизнеса. Правилата у нас се създават от хора, които не познават средата, която искат да регулират или от хора, които не намерили реализация другаде се втурват в политиката, за да почнат тепърва да учат и да си купуват апартаменти. Това изкривява живота драстично всеки ден. Преди да започна да се занимавам с частен бизнес, работих в държавната администрация и участвах в неправителствени организации. Реших, че искам да вляза в политиката едва тогава, когато бях убедена, че имам знанията и подготовката да го направя.

Преди време в едно интервю Николай Михайлов беше казал, че ако Костов беше министър-председател за криза в България нямаше да се говори, Вие споделяте ли това мнение?
Когато фактите говорят и враговете мълчат. България беше поставена на релсите за европейско и модерно развитие точно в периода 1997 – 2001 г. Именно правителството на Иван Костов започна най-трудните и радикални реформи в страната и плати скъпа цена за това. Но трайното излизане от кризите беше постигнато. В следствие на това, което направиха Иван Костов и неговите министри, три поредни кабинета изкараха пълните си мандати, докато от Освобождението до комунистическия режим са два. Постигна се 10 -годишен непрекъснат икономически растеж без външни заеми, което не се е случвало в историята ни. Освободените пазари, заедно с приватизацията, връщането на земята и имотите и събудената предприемаческа инициатива привлякоха големи инвестиции. Иван Костов е човек с визия, с опит и знания, които нямат конкуренция в България.

В продължение на месец направихте много срещи в нашия регион. Как смятате, може ли местният бизнес, ако му се създадат подходящи условия, да изведе страната от кризата?
Хасковска област има големи възможности за развитие – уникален климат, граничен район с две държави, два ключови трансконтинентални пътя, които минават през територията, впечатляваща култура и история. Ако политиката създаваше благоприятни условия за малкия и средния бизнес, тук безработица нямаше да има. Няма предпоставки за това. Срещнах хора, които ми казаха, че от 2011 г. работят ревизии – влизат от една проверка в друга и нямат свободно време и свободни пари, с които да развиват бизнеса, защото всичко отива за обслужване на чиновническо безхаберие и държавен рекет. По-страшното от световната финансова криза е местната политическа глупост и арогантност, която затваря хоризонти.

Какво трябва да знае избирателят преди да пусне гласа си за даден политик? Как бихте го посъветвали да се ориентира сред многото партии?
Преди да си изберете ваш представител, прочетете биографията му. Чуйте думите му, но вижте и делата му. Ако някой до вчера ви е продавал сигурност като застраховател от ранните години на прехода, той в днешно време сигурно прави опит да ви продава демокрация. Демократи за силна България обединява хора с опит и мъдрост, но и хора с нова енергия. Нашият екип е доказан и последователен в принципите си. Илюзия е за сините избиратели да си мислят, че помагат в битката срещу БСП, ако гласуват за Борисов и Цветанов. Тези хора ще бъдат разследвани за своите действия. Само гласуването за нас е реален глас срещу евентуална победа на БСП. Глас, който дава шанс за излизане от кризата, за преодоляване на бедността, растеж на доходите, нови работни места и сигурност за българските граждани.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 17, 2013 18:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама