Макети на красиви къщи украсиха фоайе на читалище

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 10, 2016 10:00

Макети на красиви къщи украсиха фоайе на читалище

Макети на красиви български къщи и обществени сгради показва Иван Митев на изложба в Симеоновград. Тя се откри във фоайето на читалище „Развитие“, където са показани 21 модела. Тук могат да се види копие на Етнографския музей в Пловдив, възрожденска къща от Копривщица и стаята на внучката му.

Творбите са изработвани в продължение на 30 години с много старание и сръчност.
Тази, с която се гордее най-много, е на пловдивския етнографски музей. Сподели, че я е правил 6 месеца. Орнаментите на фасадата е рисувал много прецизно и за някои детайли е използвал четка с 1 косъм.
Идеята на Иван дошла, докато е бил на лечение във военен санаториум. Той е бивш старшина в закритото поделение на Симеоновград. По време на лечението негов колега правил малки макети на къщи от кибритени клечки. Иван се запалил и даже първата му къща е точно от такъв материал. След това започнал да използва и други – дърво, пластмаса. Най-много внимание обръщал на боите.
На моделите му могат да се видят фасадите и предните части на красиви сгради. Закачени са на пана на стената. Общо 20 макета има направени досега. Последният е посветен на внучката му. Направил е интериора на стаята й, с библиотека, компютър, а на една от стените е нейната снимка.
Откриването бе посетено от кмета Милена Рангелова, която преряза лентата. Пожела да присъства на още такива събития, създадени от млади хора.
Изложбата господин Митев посвещава на 40-годишнината от създаването на пенсионерския клуб „Златна есен“ – Симеоновград, чийто председател е той. Тя ще може да се разгледа във фойето на читалището до края на септември.

На откриването присъстваха председателят на ОбС – Светлана Стоева и секретарят на ОбА – Павлина Илчева.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 10, 2016 10:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама