Макети на красиви къщи украсиха фоайе на читалище

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 10, 2016 10:00

Макети на красиви къщи украсиха фоайе на читалище

Макети на красиви български къщи и обществени сгради показва Иван Митев на изложба в Симеоновград. Тя се откри във фоайето на читалище „Развитие“, където са показани 21 модела. Тук могат да се види копие на Етнографския музей в Пловдив, възрожденска къща от Копривщица и стаята на внучката му.

Творбите са изработвани в продължение на 30 години с много старание и сръчност.
Тази, с която се гордее най-много, е на пловдивския етнографски музей. Сподели, че я е правил 6 месеца. Орнаментите на фасадата е рисувал много прецизно и за някои детайли е използвал четка с 1 косъм.
Идеята на Иван дошла, докато е бил на лечение във военен санаториум. Той е бивш старшина в закритото поделение на Симеоновград. По време на лечението негов колега правил малки макети на къщи от кибритени клечки. Иван се запалил и даже първата му къща е точно от такъв материал. След това започнал да използва и други – дърво, пластмаса. Най-много внимание обръщал на боите.
На моделите му могат да се видят фасадите и предните части на красиви сгради. Закачени са на пана на стената. Общо 20 макета има направени досега. Последният е посветен на внучката му. Направил е интериора на стаята й, с библиотека, компютър, а на една от стените е нейната снимка.
Откриването бе посетено от кмета Милена Рангелова, която преряза лентата. Пожела да присъства на още такива събития, създадени от млади хора.
Изложбата господин Митев посвещава на 40-годишнината от създаването на пенсионерския клуб „Златна есен“ – Симеоновград, чийто председател е той. Тя ще може да се разгледа във фойето на читалището до края на септември.

На откриването присъстваха председателят на ОбС – Светлана Стоева и секретарят на ОбА – Павлина Илчева.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 10, 2016 10:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.