Магистралите водят след себе си инвеститори, каза премиерът

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 23, 2019 22:04

Магистралите водят след себе си инвеститори, каза премиерът

Акценти

  • След церемонията премиерът и антуражът му посетиха съседния завод "Язаки“.

Свързани публикации

“На такива инвеститори се радвам. Там, където има магистрали, се строят и заводи.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на церемонията по откриване на ново производство на американската компания „Варок Лайтинг Системс“.
Заводът е край Димитровград.

На тържествената церемония присъстваха министърът на икономиката Емил Караниколов, кметът на Димитровград Иво Димов, народните представители Делян Добрев, Евгения Ангелова, Георги Стайков, областният управител Станислав Дечев, старши вицепрезидента на „Варок Лайтинг Системс“ Фил Кънингам,
„Способни сме да работим на всеки континент, където се произвеждат автомобили. В момента сме най-бързо развиващият се доставчик на осветителни тела, като през последното десетилетие нарастваме с 20% годишно“, каза старши вицепрезидентът на компанията Фил Кънингъм. „Благодарение на магистралите и изградената инфраструктура, станаха възможни и тези инвестиции в района“, отбеляза кметът на Димитровград Иво Димов.
Премиерът Борисов заяви, че продукцията на заводите, които се изграждат в момента, е 100% за износ, че страната ни в този момент има рекорден за всички времена на България брутен вътрешен продукт от 116 милиарда лева.
По думите на министъра на икономиката автомобилният сектор в страната се развива изключително добре като откриването на новия завод между Хасково и Димитровград е поредното доказателство. Той поясни, че през миналата година има 200 млн. лв. инвестиции и са разкрити общо 3200 работни места.
Заводът край Димитровград е на площ от 30 000 кв. м и се очаква там да бъдат разкрити над 150 работни места. Той произвежда осветителни тела за автомобилната индустрия за световно известни автомобилни марки.

Заводът

Първата копка на производствените мощности бе направена в края на март 2017 г. от турската компания „Са-Ба Ендустрийел Юрюнлер Ималят Ве Тиджарет Аноним Ширкети“. В края на 2015 г. те регистрираха в Кърджали дъщерното си дружество „Са-Ба България“ ЕООД.
Теренът около Димитровград беше избран заради магистрала „Марица“, която дава възможност за бърза връзка с основната им производствена база в Истанбул и към европейските пазари.
През 2018 г. тя бе купена от американската „Варок Лайтинг Системс“, която е част от индийската група „Варок“. В момента компанията „Варок Лайтинг Системс България“ се управлява от Стефан Веди, Скот Троухилю и Таруви Сринивасан, показва справка в Търговския регистър.
Седалището на компанията е в Плимут, щата Мичиган. Основана е в Таран Джайн в Индия през 1990 г. В момента има 47 производствени предприятия в 17 страни на пет континента. За компанията работят над 7400 служители.

 Varroc Lighting Systemsе е водещ разработчик и производител на системи за външно осветление от следващо поколение и електроника за управление на превозни средства за автомобилната и двуколесната индустрия. Фокусиран върху безопасността, мобилността и стила, Varroc Lighting Systems предлага най-съвременните технологии на масовия автомобилен пазар с висококачествени и конкурентноспособни бюджетни решения. Със седалище в Плимут, Мичиган, САЩ, компанията има над 7400 служители по целия свят, оперирайки в 17 държави и потенциал на всеки континент, където се произвеждат превозни средства. Varroc Lighting Systems е ключов член на семейството на Varroc Group за автомобилни компоненти.

Заводът край Димитровград е на площ от 30 000 кв. м и се очаква там да бъдат разкрити над 150 работни места. Той произвежда малки осветителни тела за автомобилната индустрия за световно известни автомобилни марки.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 23, 2019 22:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама