Ловците откриха сезона с печени агнета и отстрел на птици

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 25, 2007 01:46

Ловците откриха сезона с печени агнета и отстрел на птици

Акценти

  • Вестник „Харманлийски НОВИНИ“, бр. 33 (236), година V, 24-30 август 2007 г.

Свързани публикации

Над 1 000 ловджии от Ловно-рибарското дружество ,,Сокол“ едва дочакаха 18 август – деня, в който се откри ловният сезон за хвъркат дивеч. От 110 години местните ловци го отбелязват с големи празненства.
От тъмни зори край река Марица, Арда и Съзлийка се чуваха гърмежите на авджиите. „Да гърмиш по птици си е майсторлък. И генерална репетиция за едър дивеч. Настройваш мерника, връщаш форма, за да си готов по-късно за голямото надхитряне с вълците и чакалите“, обясняват ловджиите. В лова на пернатия дивеч е важен спортът, общуването с природата, а не месото. Най-важното обаче е всеки ловец да обича природата, да спазва правилата на лова и да не гази закона, категорични бяха авджиите.
Животът в дружинките е много сплотен и това се забелязва след излетите. Тогава задължително си приготвят трапеза в гората, като си носят нещо за печене и на раздумката се надлъгват.
В деня на откриването на сезона всички дружинки си направиха богата трапеза на различни места, в зависимост от територията, на която ловуват. Някои бяха подранили и подхванаха моабета една седмица преди това. По традиция печеното и бирата се дава от новоприетите членове. Тази година при откриването имаше гърци и италианци. Общо 2 520 бройки пернат дивеч бе отстрелян в събота.
Този ден е най-важен за авджиите, защото на него се срещат всички, които обичат лова. Дружинките се събират на различни места, обикновено сред природата, и празнуват с курбани, чевермета или задушено месо. Най-интересното е тръпката от настоящия излет, срещата с колегите на ловното поле и очакваната слука. Много от тях са разбрали, че ловът вече не е начин на изхранване. Ловецът трябва да изпитва удоволствие не от убиването на диви животни, а от контакта му с живата природа, с приятелите по време на излета, а това дали ще има слука – е само допълнение към емоциите.

В Тополовградско една дружинка само яде курбан без да стреля

Както в цялата страна, така и в тополовградска община ловният за 2007/2008 година сезон бе открит в събота, на 18 август. Традиционно началото бе поставено с курбан в ловните дружинки по места, които с нетърпение се чакат от ловците, да се видят отново, да начертаят планове за сезона, да видят кой жив, кой здрав.
Четири са ловните сдружения на територията на общината. Най- голямото е с център Тополовград и повечето села от общината. Другите са в Орешник и Капитан Петко Войвода, Хлябово, Сакарци и Българска поляна.
Най-интересното е изградено в с. Планиново, с участие на ловци от съседната свиленградска община. Повече от тях обаче тази година ще си останат само с курбана, след като имаха неблагоразумието да допуснат голямо нарушение в края на миналия ловен сезон.
Читателите на вестника помнят, че именно чрез неговите страници получиха подробна информация за двата незаконно отстреляни благородни елена и последвалите наказания за прегрешилите ловци. Но както се казва „Хайде, на слука! “ на всички любители на лова и приключенията, свързани с него.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 25, 2007 01:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама