Дърво на мира засади на път за Пекин Миле Стойкоски

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 25, 2007 07:09

Дърво на мира засади на път за Пекин Миле Стойкоски

Акценти

  • Вестник „Харманлийски НОВИНИ“, бр. 33 (236), година V, 24-30 август 2007

Свързани публикации

Македонският гражданин, 42-годишният инвалид Миле Стойкоски, засади дърво в двора на ПУ ,,П. Р. Славейков“ в сряда. Прикованият в инвалидна количка човек се отби в Харманли по пътя си за Пекин. Това е седмото му поред засаждане и той го прави на всеки 100 км в държавите, през които минава на път за олимпиадата в китайската столица, на който той ще присъства през следващата година.
В Харманли той бе посрещнат от д-р В. Христов, председател на общинската организация на Червения кръст, учители от училището и официални гости.
В пътуването до Пекин, започнало на 2 август – Илинден, от Крушовица, е предвидено господин Стойкоски да посети 30 места в различните страни, през които ще минава. В това свое пътуване той има намерение да премине през определени кризисни места и по този начин да даде пример на хората и да ги подтикне към по-трезво решаване на проблемите. Негова основна цел е именно тази миролюбива мисия, която се изразява в това дълго пътуване, което той е предприел със засаждането на т. нар. „дървета на мира“ на всеки 100 километра.
Екипът му засега се състои от 9 човека, като към тях ще се присъединят още 6, така ще станат общо 15 души. Хората, които са около него и се грижат за безопасното му пътуване, са приятели, съмишленици и други, споделящи идеята на г-н Стойкоски.
Цялостната проява по пътуването се осъществява с подкрепата на министър-председателя на република Македония, отделни министерства и други институции, между които Червеният кръст и Националните олимпийски комитети на държавите, през които ще минава. Подпомагащи инициативата са и Адвокатската камара на Република Македония. Има много международни и български организации, които оказват подкрепа на смелия македонец.
По време на пътуването му съдействат от хуманитарната организация „Венера” – Прилеп, която има за цел да подпомага хората в неравностойно положение. В рамките на възможности си, организацията има за своя идея да основе фонд в помощ на инвалидите в Македония.
Преди засаждането на дръвчето д-р Христов представи господин Стойкоски, като личност с голяма сила. Той го определи като един голям човек, който е решил да покаже, че човешкият характер и човешката воля могат да се справят с всички нещастия, които ни връхлитат в този живот. Председателят на БЧК – Харманли разказа и за друг поход на македонеца през 2004 г., при който е изминал 704 км от Македония до Атина, за да участва на Олимпийските игри в гръцката столица.
Преди няколко години през Харманли мина друг инвалид – германец. Тогава се наложи той да бъде носен на ръце с количката до третия етаж на общината за среща с кмета, а според закон до края на 2006 година всички обществени сгради трябва да осигурават достъп на лица с увреждания.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 25, 2007 07:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Calculator