Дърво на мира засади на път за Пекин Миле Стойкоски

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 25, 2007 07:09

Дърво на мира засади на път за Пекин Миле Стойкоски

Македонският гражданин, 42-годишният инвалид Миле Стойкоски, засади дърво в двора на ПУ ,,П. Р. Славейков“ в сряда. Прикованият в инвалидна количка човек се отби в Харманли по пътя си за Пекин. Това е седмото му поред засаждане и той го прави на всеки 100 км в държавите, през които минава на път за олимпиадата в китайската столица, на който той ще присъства през следващата година.
В Харманли той бе посрещнат от д-р В. Христов, председател на общинската организация на Червения кръст, учители от училището и официални гости.
В пътуването до Пекин, започнало на 2 август – Илинден, от Крушовица, е предвидено господин Стойкоски да посети 30 места в различните страни, през които ще минава. В това свое пътуване той има намерение да премине през определени кризисни места и по този начин да даде пример на хората и да ги подтикне към по-трезво решаване на проблемите. Негова основна цел е именно тази миролюбива мисия, която се изразява в това дълго пътуване, което той е предприел със засаждането на т. нар. „дървета на мира“ на всеки 100 километра.
Екипът му засега се състои от 9 човека, като към тях ще се присъединят още 6, така ще станат общо 15 души. Хората, които са около него и се грижат за безопасното му пътуване, са приятели, съмишленици и други, споделящи идеята на г-н Стойкоски.
Цялостната проява по пътуването се осъществява с подкрепата на министър-председателя на република Македония, отделни министерства и други институции, между които Червеният кръст и Националните олимпийски комитети на държавите, през които ще минава. Подпомагащи инициативата са и Адвокатската камара на Република Македония. Има много международни и български организации, които оказват подкрепа на смелия македонец.
По време на пътуването му съдействат от хуманитарната организация „Венера” – Прилеп, която има за цел да подпомага хората в неравностойно положение. В рамките на възможности си, организацията има за своя идея да основе фонд в помощ на инвалидите в Македония.
Преди засаждането на дръвчето д-р Христов представи господин Стойкоски, като личност с голяма сила. Той го определи като един голям човек, който е решил да покаже, че човешкият характер и човешката воля могат да се справят с всички нещастия, които ни връхлитат в този живот. Председателят на БЧК – Харманли разказа и за друг поход на македонеца през 2004 г., при който е изминал 704 км от Македония до Атина, за да участва на Олимпийските игри в гръцката столица.
Преди няколко години през Харманли мина друг инвалид – германец. Тогава се наложи той да бъде носен на ръце с количката до третия етаж на общината за среща с кмета, а според закон до края на 2006 година всички обществени сгради трябва да осигурават достъп на лица с увреждания.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 25, 2007 07:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама