Ловджийска тръпка седмица преди началото на лова

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 14, 2016 14:23

Ловджийска тръпка седмица преди началото на лова

Ловджийската тръпка обхвана членовете на СЛРД „Сокол“ Харманли, които се бяха събрали на Ловния парк. Там награди в чест на ловния празник получиха най-добрите им членове. Връчиха им ги на традиционния събор, който се състоя за десети път на Ловния парк край града. На него тази година присъстваха над 800 членове на сдружение „Сокол“, от където им раздадоха курбан.
Със заповед на председателя Веселин Христозов бяха наградени индивидуалните победителите от състезанието по ловна стрелба, а най-добрите дружинки бяха поощрени, заради доброто си представяне в отстрела на хищници.
На събитието по традиция се състоя и киноложка изложба. В нея участваха около 30 кучета от най-различни породи. Наградата на домашните любимци бе храна, поводи, нашийници и други аксесоари.
Ловният събор в Града на Белоногата се провежда винаги една седмица преди откриването на сезона. Всички авджии се събират на това място да се почерпят, да споделят геройствата си, а дружеството им раздава курбан. Тази година той бе от 400 кг телешко месо, приготвено от майстор готвача Жеко Милков.
Една седмица след събора ловните дружинки отново се събират, този път по местата, където им са отредени терените за ловуване.
За доброто настроение в събота, 6 август, свиреше оркестър „Орион и приятели“, а две певици не смогваха да изпълнят музикалните желания на веселите авджии.
В сдружение „Сокол“ членуват 1340 ловджии от общините Харманли, Симеоновград и Маджарово. Тази година в него дойдоха още 14 члена от други дружества.

В Тополовград всяка дружинка отделно отбелязва началото на лова. Те ще се съберат на 13 август, след излета.
През лятото членовете на ловно-рибарското дружество са подготвили хранилките, разнесли са храна на дивеча.
В сдружението членуват 850 члена, като тази година новоприетите са 15.
Председателят на ловното сдружение в Свиленград Петър Вангелов съобщи, че при тях всяка дружинка индивидуално си отбелязва началото на лова. При откриването за едър дивеч има по-сериозни приготовления.
Членовете на сдружението са 680, а с чистите риболовци са 85. Те стопанисват 3 общински язовира.
Адвжиите от Ловно сдружение „Ивайловград“ си правят чеверме или курбан преди началото на лова във всяка една дружинка поотделно. Общо 800 членуват в него.

Иван Василев, най-старият ловец

Аз съм най-възрастният ловец, 92 години съм навършил. Имам 65 ловни билета. Баща ми беше ловец и като дете съм ходил с него на разходка, но пушката ми е от 1952 година. Лесовъд съм по професия, това ми е занаята. Навремето правихме първите устройствени планове на дружеството и бяха в сила до 2000 година. Същевременно и залесявахме много хиляди декари и в тези гори се въдеше особено едър дивеч. Тук имаше много тракийски кеклик, Alectoris chukar. Заедно с тях се увеличиха и чакалите, но това е неизбежно. Имаше много зайци, гургулици, да ти е драго да ходиш на лов.
Голяма част от тези гори изгоряха за жалост, а причините са малко неизвестни. Остана си въпросителна.
Когато аз работех, пожар рядко се случваше. Сега има толкова много, като че ли са умишлени. Те оказват много голямо влияние на дивеча, на костенурките, на гнездата на
птиците. Нарушава се и хранителната база. Намаляха и зайците от химизацията и заради механизацията, но трябва да се положат грижи, да се развие пак.
Нашият район е много разнообразен, има кеклици, яребици, какво ли не. Ние развъждахме, и пускахме птици, но кекликът нещо не се приспособяваше. Развъждахме и яребици, но по едно време ги спряха. Сега има напредък, виждат се ята.
Аз рядко ходя на лов и то предимно със сина ми, който също е ловец. Обичам лова, обичам природата, те са живота ми. Цял живот съм бил по горите.
Там се чувствам чудесно, там се разтоварвам. Моята професия е по начало да бъда сред гората. Цяло лято сме маркирали и залесявали с хиляди декари. Колко гори създадохме…
Спомням си, че край Черепово отстрелях един сръндак. Но тогава дойдоха от държавата, взеха го наряд и на мен оставиха само трофея.
На младите ловци, които сега взимат пушките, пожелавам успех, да имат ловен морал, да полагат грижи да се възвърне повече ловът тук, защото нашите условия са добри. Да имат повече съзнание и да се радват на успехи и на приятна разходка сред природата.

Тоньо Тонев, млад ловец

Към лова ме привлича разходката сред природата, кучето, работата, учението, всичко. Дядо ми е ловец и от него се запалих като бях по-малък. Той ме научи на много неща за дивеча, за местообитанията му, навици, пътеките в гората, по които се движи. Имам куче, порода курцхаар, името му е Кронос. На 70 дни е и го купих преди месец. Тепърва ще се обучаваме. Преди 8 години си взех първото куче от тази порода и съм много доволен. Ползвам го от началото до края на сезона.

Жеко Милков, майстор готвач

По професия съм технолог – готвач. Тайната на хубавия курбан е месото. Има ли месо, става хубав. Не крия от никого как го правя. Всички гледат – слагам водата, месото, черния пипер, солта, домати за цвят и кромид лук. Готвих го от 7,00 ч. до 11,00 ч., 4 часа са напълно достатъчни.

По 100 патрона за  най-добрите 

Със заповед на председателя на Ловно-рибарско дружество „Сокол“ – Веселин Христозов, бяха наградени победителите от състезанието по ловна стрелба.
Отборно първи са 26-та дружинка от с. Дряново. Те получиха 100 лева и флагче.
Втори са 38-ма дружинка от с. Черна могила, а трети – 24-та, на Симеоновград.
При индивидуалните изпълнения за най-добър стрелец бе отличен Златко Чипилски от 49-та ЛРД – Поляново, втори е Георги Андонов от 38-ма – Черна могила, а трети – Димитър Огнев от с. Върбово, член на 39-та дружинка.
При киноложката изложба, при породна принадлежност българско гонче, на първо място се класира кучето Манчо със собственик Елмаз Карамурат от Константиново.
Второ е четириногото Джани, на Емил Димов от с. Дрипчево.
Третото място бе за кучето на Петър Петров от Шишманово, името му е Барак.
При причарите най добре се представи кучето Спартак на Станимир Петров от Маджарово. Втори журито класира Якбар на Нури Хасан. Трето място зае Рекс на Митко Райчев. При породна принадлежност кучета за подземен лов първо е Ричо на Георги Славов от Остър камък. Второ е Рем на Петър Петров от Шишманово.
Поощрителни награди получиха Тоньо Тонев като млад ловец и третокласникът Димитър Зарков, за кучето си, което бе довел.
Във връзка със стимулиране отстрела на хищници бяха наградени с по 100 патрона ловната дружинка на с. Бориславци, с по 75 – тези от Сеноклас и Славяново.
За отстрел на чакал и лисици първото място е за ЛРД – Овчарово. Наградата бе 150 патрона, 125 дадоха на Злати дол и още 100 за с. Поляново.

Ловът започва със заповед от ИА по горите

Със заповед на инж. Тони Кръстев, изпълнителен директор на Агенцията, ловът за пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина започва на на 13 август. В нея са уточнени и напомнени правилата, които трябва да спазват всички, които носят ловно оръжие.
Групово и индивидуално ловуване на дребен дивеч може да се извършва в събота и неделя, и в дните обявени за официални празници, а за водоплаващ дивеч след 1 януари и в сряда.
Ловът се извършва само през деня, един час преди изгрев и един час след залеза му.
Максималната бройка, която ловец може да остреля на един излет, е 15 броя пъдпъдък, до 10 броя гривяк, гълъби, гургулици, горски бекас. Ограничението за белочелата гъска е 3 броя, а за фазани, токачки – 2, яребици и кеклици катерици – до 4.
В заповедта е записано, че строго ще се следи за използването на електрически звукопроизвеждащи устройства, живи птици за прималка, ловни соколи и хрътки, съгласно Приложение 4 на Берлинската Конвенция за опазване на европейската флора, фауна и приородните местооби

 Жеко Милков

Жеко Милков

Иван Василев - 93 години

Иван Василев – 93 години

Тоньо Тонев

Тоньо Тонев

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 14, 2016 14:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама