Личните лекари започнаха стачка

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 1, 2016 11:42

Личните лекари  започнаха стачка

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 13/651, година XIV, 1-7 април 2016

Свързани публикации

Общопрактикуващите лекари (ОПЛ) в Харманли започнаха стачка в сряда, 30 март. Двана-десет от общо четиринадесетте джипита се събраха пред сградата на поликлиниката, за да изразят своето несъгласие с рамковия договор и орязания бюджет за извънболнична помощ.
В началото на седмицата те бяха на конференция в Хасково, където решиха да се включат в национална стачка. Докато те не работиха имаше осигурен дежурен лекар, който пациентите можеха да ползват.
Джипитата заявяват, че протестът им е срещу нормативните промени, които касаят работата с пациентите. Те твърдят, че реформите, обявени от Министерството на здравеопазването, няма да имат положителен ефект.
Най-голямото недоволство е заради направленията. Медиците се притесняват, че в системата ще се създаде още по-голям хаос. С новите правила не се увеличават профилактичните прегледи нито за деца, нито за възрастни, казват те. Попълването на документация при използването на пръстов идентификатор пък ще забави обслужването на пациентите.
На среща между Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) и Министерството на здравеопазването бяха предложени 15 точки, по които ОПЛ не са съгласни. През седмицата на някои от тях бяха намерени решения.
От 0:00 часа на 1 април болниците започнаха да работят по нови правила. В бр. 25 на Държавен вестник те бяха публикувани и медиците вече се ръководят от тях. Софтуерът, по който работят, бе сменен в късните следобедни часове на 31 март.
От началото на април медиците практикуват, спазвайки служебен рамков договор със Здравната каса, който е подписан едностранно.
При новите правила месечните лимити отпадат, а Регионалната здравна каса ще следи всеки ден за работата в болниците. Ако забележат нещо нередно, започват веднага проверки.
Харманлийската болница ще кандидатства по две нови клинични пътеки за долекуване.

Протестът е за правила, обясняват още медиците и призовават за диалог с институциите.
Те настояват до приемането на рамков договор за 2017 г. в действие да остане сега действащият – от 2015 г., както е предвидено и по закон в случай, че не се договори нов.
От Националната здравно-осигурителна каса успокоиха, че взимането на пръстов отпечатък от пациентите ще влезе в сила само за болниците от средата на тази година и засега няма да натоварват общопрактикуващите лекари с това задължение.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 1, 2016 11:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама