“Лъджа” осъмна разбудена от чанове на кукери

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 24, 2018 11:22

“Лъджа” осъмна разбудена от чанове на кукери

Новият бей на „Лъджа“ за 2019 година ще е Иван Василев. Той бе избран на ритуал на Кукеровден, който се състоя в квартала на Ивайловград. Там старият бей Иван Димитров разчупи питата и късметът да поеме отговорността за следващата година се падна на друг Иван.
За пореден път квартал „Лъджа“ осъмна със звука на чанове. В събота, 17 февруари, преоблечени в страшни маски, кукерите със страшни маски и танци успяха да прогонят злите сили от всяка къща и да нарекат за богата реколта през следващата година.
Празникът продължи с народно веселие на площада. Там бе изпълнен ритуалът по заораването, а участниците изиграха уникалното ляво кукерско хоро.
Кметът на община Ивайловград Диана Овчарова и председателят на ОбС Дарина Кисьова-Зафирова връчиха специални награди за успешно поддържане на традициите на Иван Димитров – ръководител на кукерска група в кв. „Лъджа”, на избрания бей и водач на кукерската група за 2018 г. – Георги Христов и на НЧ „Пробуда 1914”, клон „Лъджа“.
А най-малките кукери получиха грамоти и медали за участие в традиционния празник като „Носители на традицията”.
Кукеровден в Ивайловград се чества още от 1914 г. Той е продължение на традицията, зародила се в село Мандър, Мала Азия, от където са преселени сегашните лъджанци.
Кукеровден е най-важният ден за жителите на квартал “Лъджа”. Той се отбелязва всяка пролет, когато дойде време за сеитба.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 24, 2018 11:22
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Уточнявам март 22, 12:51

    Новият бей наистина се казва Иван Василев, но старият /беят на 2018г./ не се казва Иван Димитров, а Георги Динков Христов. А така!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама