Курбан в деня на Светата майка за празника на село Йерусалимово

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 20, 2017 11:26

Курбан в деня на Светата майка за  празника на село Йерусалимово

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 33/64 18 август – 7 септември 2017

Свързани публикации

За празника на Богородица в село Йерусалимово бяха сготвени на курбан 9 овце. Той бе осветен от свещеник Трифон Караджонов и бе раздаден на миряните от селото, които се бяха събрали в двора на църквата, която е на 180 години.
Курбан на датата 15 август в селото се прави от 1990 година. Жертвените животни бяха осигурени от жители и гости на селото. Вряха на слаб огън 6 часа преди да бъдат рададени. Майстор готвач е Георги Гочев от школата на Слънчев бряг. В неговата рецепта за курбана, който сготви, основно място заема обичта към родното село. В ястието готвачът влага ароматни подправки, подбрани зеленчуци и съвсем малко майсторлък, за да не стане много хубав и да не би да не стигне.
Църквата „Св. Димитър“ има 180-годишна история. Тя е осветена на Великден през 1837 година от гръцки митрополит, а първите служения са били на гръцки.
Основният ремонт и бетонният пояс около нея, е изграден през 80-те години на миналия век. Тогава в храма е служил свещеник Тодор, който е настоявал за ремонта. Тук се е състояла родовата среща на Маньостояновия род, водещ началото си през далечната 1780 година.
През 1994 година настоятелството е взело решение църквата да се изографиса, с благоволението на владиката дядо Панкратий. Дарения са събрани от цялото село и от палестинското посолство. Иконите и фреските са рисувани от харманлийския художник Георги Янев.
Първата нарисувана фреска е „Моление о чаши“
Тук е провеждал служба владиката на Йерусалим.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 20, 2017 11:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.