Курбан в деня на Светата майка за празника на село Йерусалимово

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 20, 2017 11:26

Курбан в деня на Светата майка за  празника на село Йерусалимово

За празника на Богородица в село Йерусалимово бяха сготвени на курбан 9 овце. Той бе осветен от свещеник Трифон Караджонов и бе раздаден на миряните от селото, които се бяха събрали в двора на църквата, която е на 180 години.
Курбан на датата 15 август в селото се прави от 1990 година. Жертвените животни бяха осигурени от жители и гости на селото. Вряха на слаб огън 6 часа преди да бъдат рададени. Майстор готвач е Георги Гочев от школата на Слънчев бряг. В неговата рецепта за курбана, който сготви, основно място заема обичта към родното село. В ястието готвачът влага ароматни подправки, подбрани зеленчуци и съвсем малко майсторлък, за да не стане много хубав и да не би да не стигне.
Църквата „Св. Димитър“ има 180-годишна история. Тя е осветена на Великден през 1837 година от гръцки митрополит, а първите служения са били на гръцки.
Основният ремонт и бетонният пояс около нея, е изграден през 80-те години на миналия век. Тогава в храма е служил свещеник Тодор, който е настоявал за ремонта. Тук се е състояла родовата среща на Маньостояновия род, водещ началото си през далечната 1780 година.
През 1994 година настоятелството е взело решение църквата да се изографиса, с благоволението на владиката дядо Панкратий. Дарения са събрани от цялото село и от палестинското посолство. Иконите и фреските са рисувани от харманлийския художник Георги Янев.
Първата нарисувана фреска е „Моление о чаши“
Тук е провеждал служба владиката на Йерусалим.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 20, 2017 11:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама