Копие на голямата базилика в плиска се изгражда в Бесарабия

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 17, 2015 07:12

Копие на голямата базилика в плиска се изгражда в Бесарабия

Акценти

  • По повод Деня на бесарабските българи и Деня на народните будители в Генералното консулство на България бе организирано тържествено мероприятие, в рамките на което бяха раздадени награди и почетни грамоти на учители от Одеска област

Свързани публикации

Арциз, Украйна

В края на октомври град Арциз (Одеска област, Украйна) ще бъде проведена акция по почистване строящ се църковен комплекс, който е умалено копие на Голямата базилика в Плиска. Около 50 представители от Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ и Българският младежки клуб „Актив“ ще се включат в доброволческата акция по покана на инициатора и куратора на строежа отец Генадий. Тази инициатива е част от мероприятията, организирани по повод Деня на бесарабските българи, който традиционно се отбелязва на 29 октомври.

Юрий Граматик, президент на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“: „Тази година отбелязването на Деня на бесарабските българи има малко по-друг формат. Историята на този празник ни води в далечната 1938 година, когато в България тържествено е отбелязяна 100-годишнината на Спасо-Преображенския събор в Болград. Именно тогава се ражда идеята 29 октомври (16-ти по стар стил) да се чества като Ден на бесарабските българи. С този акт се отдава дължимото уважение на участието им в борбите за националното и културно възраждане на българския народ, както и за ролята им в строителството на Нова България след Освобождението през 1878 година.

Заедно с младото поколение от Български младежки клуб „Актив“ решихме да се включим в почистването на територията бъдещета базилика и да помогнем с пренасянето на строителни материали. Наистина това е важен проект за нашата духовност тук и този храм ще играе важна роля и за следващите поколения българи в Украйна. Приобщаването на младите към тази акция е начин да ги научим да оценяват нашата вяра и нейната роля в запазването на българщина в Бесарабия“.

По повод Деня на бесарабските българи и Деня на народните будители в Генералното консулство на Република България бе организирано тържествено мероприятие, в рамките на което бяха раздадени награди и почетни грамоти на учители от Одеска област със заслуги в обучението по български език и с просветителска роля за съхраняването и опазването на българския дух през годините. За гостите бе организиран концерт с участието на солисти, танцовите състави „Български сърца“ (Конгрес на българите в Украйна) и „Лудо-Младо“ (Български младежки клуб „Актив“) и актьорите на Одеския български драматичен театър към Конгреса на българите в Украйна.

Информацията е и Информационен портал на българите в Украйна.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 17, 2015 07:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.