Компания за поддръжка на язовири и селски пътища замисля община Харманли

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 14, 2007 02:23

Компания за поддръжка на язовири и селски пътища замисля община Харманли

Община Харманли възнамерява да създаде свое звено, което да се грижи за язовирите, напояването от тях в селата, четвъртокласната пътна мрежа и селските пътища.
На практика ще бъде създадено дружество със 100% общинско участие, което ще се занимава с дейността в това направление. В перспектива намеренията са чрез него да се развива публично частното партньорство. Идеята идва от самата практика. Общината разполага със собствени гори, лозя, язовири. От друга страна селата имат напоителна система, която може да бъде възстановена именно на базата на партньорството с общината. Така ще може по-лесно да се стопанисват както общинските имоти, така и тези на хората в селата. Трябва да се поддържа и четвъртокласната пътна мрежа. Именно това ще бъде и предметът на дейност на дружеството, коментира кметът Михаил Лисков.
Името на предприятието може да бъде ,,Благоустройство, строителство и превенция“. Последната дума означава, че то ще върши превантивна работа, за да не се допускат аварии, там където разбира се те могат да се предотвратят. За пример могат да се дадат язовирите, които са общинска собственост. Някои от тях са дадени под наем, но приходите от това са символични. В действителност те не се поддържат. А ако се стопанисват от общината, ще се чистят, ще им се оправят дигите, изобщо ще се поддържат, са убедени в общинската управа. По този начин могат да се избегнат и аварии, каквито станаха в други градове. Ще се поддържат и благоустрояват още градинки, чешми, тротоари, малки мостчета в селата, за които не са полагани грижи с години.
Дружеството ще закупи голям булдозер, който да оправя просеките, минерализованите ивици и най-вече селските пътища. От общината се надяват да намерят за това пари от ЕС. С тази техника ще се оправят на само малки пътчета, а ще се прокарват и нови с каменна настилка и добра подложка. Където е възможно, ще се правят канали за отичане на водата от тях. Между селата пътищата са в окаяно състояние и по много от тях не може да се движи свободно техника и машини. Компанията ще извършва също подготовка за залесяване.
В общината не се надяват толкова да печелят от това дружество, а по-скоро да предложат допълнителни услуги за хората на село. От тук нататък водата ще става все по-дефицитна, а ние ще трябва да се грижим за нейното съхранение и правилното й използване. Това ще е печалбата ни, коментира идеята кметът на общината Михаил Лисков и уточни, че става въпрос за канали за напояване по селата, а не за големите напоителни системи, които държавата изгражда.
Техниката, която ще притежава компанията, ще се използва освен това при бедствия и аварии. В ,,Горска компания“ вече имат оборудван и втори камион за борба с пожарите. Той е за извозване на дърва, но само за 15-20 минути на него може да се монтира цистерна и помпа. С тези камиони смятат да помагат на държавата при пожари, а защо не и да се справят сами при по-малки случаи.
В Харманли има вече създадена общинска ,,Горска компания“, която се грижи за върнатите й от държавата близо 130 хиляди декара гори. Така че общината има опит в това отношение и втората общинска компания, която се замисля, също може да има успе

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 14, 2007 02:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама