Коледни уловки на бързите и лесни пари

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 17, 2017 19:16

Коледни  уловки на бързите  и лесни пари

Пейо Майорски, председател на Инициативния комитет за защита на потребителите

С наближаването на празниците все по-често се натъкваме на разлепени листовки за коледни кредити. Затова от Инициативния комитет за защита на потребителите призовават хората да внимават какво подписват, за да не се окажат след това в ръцете на рекетьорските колекторски фирми. Заемодатели гарантират бързо одобрение дори и при лоша кредитна история за малки суми от 300 до 1 000 лв. Предложения за коледен кредит, разлепени по стълбовете, се появяват и за по-високи суми. В някои случаи офертата стига до 5 000 лв. Небанковите институции, които прибягват до този тип кредитиране, обещават бързо одобрение срещу лична карта само. Те примамват и с томболи, от които могат да се спечелят мобилни апарати, лаптопи и телевизори. Коледа на бърз кредит обаче не е добър вариант и гарантира връщане на много по-високи суми и тормоз от колекторските фирми.
Апелираме към гражданите да се запознаят подробно с условията и лихвите при тегленето на бързи кредити и не ги съветваме да взимат заеми от нефинансови институции. След Нова година предстои експертите на Комитета за защита на потребителите да подготвят за гражданите малка книжка със финансови съвети, права и задължения при сключването на договори за услуги.
Само за два месеца от старта на кампанията за събиране на „Сигнали срещу колекторските фирми“ са регистрирани над 40. В голямата част става въпрос за погасени по давност сметки към мобилни оператори и именно малки потребителски и бързи кредити. Сериозните нарушения на правата на потребителите са свързани с претенции за неплатени задължения, които обаче те не дължат. Има редица сигнали и за физически заплахи. Също така за многократно увеличени суми над главницата, за които колекторските фирми не дават разчет как са натрупани.
Кампанията за сигнали и нарушения на колекторските фирми на Инициативния комитет за защита на потребителите ще продължи до средата на януари 2018 г. Основната причина за сформиране на комитета е настояването ни да бъде направен закон, регулиращ дейността на колекторските фирми, чиито годишен оборот надхвърля милиарди левове. Проблемът започва да се изостря и от факта, че кредитни институции като банките и доставчиците на комунални услуги също започнаха да се обръщат към тези фирми вместо към съда.
Всеки гражданин може да се обърне към Комитета за защита на потребителите за съвет или да подаде сигнал на имейл [email protected] или във Фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/
Инициативен комитет за защита на потребителите – тел. 0888 034 807

Снимка: Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 17, 2017 19:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама