Кметове искат спешни мерки за подобряване живота в Странджа – Сакар

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 15, 2015 20:22

Кметове искат спешни мерки за подобряване живота в Странджа – Сакар

Акценти

  • Дискутираха се нови възможности за развитието на региона с подкрепа на държавата, ЕС и със собствени средства.

Свързани публикации

Кръгла маса на тема „Състояние и перспективи за развитие на регион Странджа-Сакар” се състоя днес в Тополовград. В нея участваха представители на 5 общини, предимно погранични – Болярово, Ивайловград, Любимец, Малко Търново и Тополовград.

На нея се изказаха различните кметове, които взаимно се допълваха с тревожни констатации за демографската криза, миграцията на младите хора, застаряващото население в техните региони. Един от тях нарече региона Югоизчезващата пригранична България.

На събирането участваха Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините, Ирина Захариева и Валери Найденов от Главна дирекция „Стратегическо планиране на регионалното развитие и административно-териториално устройство“ на МРРБ, арх. Нели Бочукова от Министерството на културата, Ели Воденичарова от Министерството на туризма,

Срещата се свиква по инициатива на кмета на Община Тополовград Божин Божинов поради редицата наболели въпроси, касаещи пограничните общини.

Общините –участници в Кръглата маса подписаха Декларация, в която се очертават исканията им за спешни и конкретни мерки за подобряване на живота в обезлюдяващите се селища в района на Странджа – Сакар. Тя ще бъде изпратена до Министерския съвет и други висши инстанции, от които зависи бъдещето на този девствен български край. Всички гости получиха подаръци от кмета на Тополовград – Божин Божинов и неговата покана за друга среща през месец септември.

Подобна среща имаше през 2007 година, когато президентът Георги Първанов събра червения елит от областта в Тополовград, а министър Асен Гагаузов и Веселин Георгиев обещаха в региона да се инвестират много пари. От срещата не последва сериозно развитие на икономиката в региона.

През април миналата година на кръгла масата в Бургас под мотото “Предизвикателства и потенциал за развитието на Странджа и Сакар” се събраха депутати от ГЕРБ, които също обмисляха как може да се помогна на този изоставащ регион.

От двете партийни събирания не се реши нито един въпрос, затова местните управници решиха на тази среща да проведат сериозна дискусия с представители на държавата, които до  този момент не знаят за истинските проблеми на региона. Кметовете решиха след два месеца отново да се съберат и да продължат да настояват проблемите им да бъдат чути и разрешени.

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 15, 2015 20:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама