Кметът на Тополовград се поклони пред паметта на загиналите воини

Тонка Славкова
От Тонка Славкова октомври 8, 2018 16:22

Кметът на Тополовград се поклони пред паметта на загиналите воини

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, #37/117, 28 септември – 4 октомври

Кметът на община Тополовград Божин Божинов се поклони пред паметта на загиналите българи на връх Каймакчалан. Той участва в поклонението, което се проведе на 20 септември. Тополовградски градоначалник се изкачи на паметния връх заедно с министри, военни, журналисти, родолюбиви българи.
Поклонението ги събра там по идея на Красимир Узунов, президент на Агенция и радио „Фокус“, автор на книгата „Каймак-Чаланъ“.
„Чувството да присъстваш на такова събитие е неописуемо и много вълнуващо. Горд съм, че бях там, където се почете паметта на загиналите 3 120 български войници, сред които са и над 20 тополовградски земляци. За пръв път на това паметно място прозвуча българският химн и се споменаха имената на загиналите 80 български офицери“ – сподели кметът Божинов. От легендарния връх той донесе ценни реликви – камъни, пръст, шрапнели, които предостави на тополовградския исторически музей.
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов награди с юбилеен медал по случай 100 години от края на Първата световна война, военнослужещи, журналисти и общественици, съпричастни към темата, сред които е кметът на община Тополовград Божин Божинов. „Горд съм за престижната награда и смятам, че тя е една от най-скъпите ми отличия, защото съм човек, който уважава и цени българщината.
Същото отличие получиха и Тополовградските почетни граждани: Константин Попов – председател на Комисията по отбрана, ген. Константин Попов, командирът на 68-ма бригада „Специални сили” бригаден генерал Явор Матеев, авторът на книгата „Каймак-Чалань“ Красимир Узунов. Всички те бяха на посещение на Каймак-Чалан.

Каймакчалан е най-високият връх на планината Нидже. Гърците я наричат Ворас, но върхът си остава Каймакчалан или по-скоро Каймакцалан. Висок е между 2 521 и 2 532 метра според различните източници.

Тонка Славкова
От Тонка Славкова октомври 8, 2018 16:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама