Кметът на Тополовград се поклони пред паметта на загиналите воини

Тонка Славкова
От Тонка Славкова октомври 8, 2018 16:22

Кметът на Тополовград се поклони пред паметта на загиналите воини

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, #37/117, 28 септември – 4 октомври

Свързани публикации

Кметът на община Тополовград Божин Божинов се поклони пред паметта на загиналите българи на връх Каймакчалан. Той участва в поклонението, което се проведе на 20 септември. Тополовградски градоначалник се изкачи на паметния връх заедно с министри, военни, журналисти, родолюбиви българи.
Поклонението ги събра там по идея на Красимир Узунов, президент на Агенция и радио „Фокус“, автор на книгата „Каймак-Чаланъ“.
„Чувството да присъстваш на такова събитие е неописуемо и много вълнуващо. Горд съм, че бях там, където се почете паметта на загиналите 3 120 български войници, сред които са и над 20 тополовградски земляци. За пръв път на това паметно място прозвуча българският химн и се споменаха имената на загиналите 80 български офицери“ – сподели кметът Божинов. От легендарния връх той донесе ценни реликви – камъни, пръст, шрапнели, които предостави на тополовградския исторически музей.
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов награди с юбилеен медал по случай 100 години от края на Първата световна война, военнослужещи, журналисти и общественици, съпричастни към темата, сред които е кметът на община Тополовград Божин Божинов. „Горд съм за престижната награда и смятам, че тя е една от най-скъпите ми отличия, защото съм човек, който уважава и цени българщината.
Същото отличие получиха и Тополовградските почетни граждани: Константин Попов – председател на Комисията по отбрана, ген. Константин Попов, командирът на 68-ма бригада „Специални сили” бригаден генерал Явор Матеев, авторът на книгата „Каймак-Чалань“ Красимир Узунов. Всички те бяха на посещение на Каймак-Чалан.

Каймакчалан е най-високият връх на планината Нидже. Гърците я наричат Ворас, но върхът си остава Каймакчалан или по-скоро Каймакцалан. Висок е между 2 521 и 2 532 метра според различните източници.

Тонка Славкова
От Тонка Славкова октомври 8, 2018 16:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.