Кметът на Харманли вдига такса за бежанците от 4 на 50 лева

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 1, 2015 09:40

Кметът на Харманли вдига такса за бежанците от 4 на 50 лева

Акценти

 • Местните управляващи успокоиха, че увеличението ще засегна само чужденците

Свързани публикации

В община Харманли намериха начин как да печелят от бежанците – чужденци. От 4 на 50 лева става таксата за получаване на удостоверение, което им е жизнено необходимо за получаване на карта за самоличност.

Докладна с искане за повишаване цената за издаването на Удостоверение за вписване в регистър на населението бе предложена на общинските съветници от кмета Михаил Лисков. Като основна причина за това той изтъкна увеличаващият се брой бежанци и свързаното с това увеличение на необходимите материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата. Според него за тази такса се правят допълнителни разходи за труд, материали, гориво, амортизации на автомобили, и те трябва да се възстановят.

Градончалникът каза, че в този отдел е назначил още един човек на работа, а хигиенистка чистила след всяко посещение на бежанци в помещението, където приемали документите. Освен това имало охрана, разходвало се още хартия, а климатиците работели на по-висок режим.

„Тази такса важи само за чужденци“, успокои кметът местните парламентаристи и българските граждани няма да бъдат засегнати от нея.

В момента в Харманли има около 1600 бежанци, като 500 от тях имат получен статут. Повечето от тях чакат да получат необходимото удостоверение от общината, с което да си изкарат документи за самоличност и да напуснат страната. Повечето плащат за бърза поръчка за получаване на документа, но не го получават навреме. Новото назначение, което кметът съобщи, че направил до този момент не е ускорило процедурата.

Местната управа е решила да превъзпитава бежанците, които се разхождат из града. Тя вече е поставила човек от общинска охрана в центъра на Харманли, който не разрешава на чужденците да седят и лежат по градинките. Това могат да правят само по пейките.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 1, 2015 09:40
Напиши коментар

3 Коментара

 1. viktor99 юли 3, 09:05

  Този човек пак от нашите ли е.

  Отговори на този коментар
 2. Hasan юли 1, 14:03

  Ей няма наяване този червен б…….

  Отговори на този коментар
 3. samun юли 1, 10:05

  Хайде, малко остана!
  Да си харчите спестяванията и да се не връщате в Харманли!

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама