Камбоджа губи безмитния си достъп до пазара на ЕС от съображения, свързани с правата на човека

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 17, 2020 08:18

Камбоджа губи безмитния си достъп до пазара на ЕС от съображения, свързани с правата на човека

Акценти

  • Мярката за прекратяване на преференциалния достъп до пазара на ЕС засяга приблизително 20 % от износа на Камбоджа за ЕС.

Свързани публикации

От 12 август някои от типичните експортни продукти на Камбоджа, като облекла, обувки и пътнически артикули, подлежат на облагане с мита на Европейския съюз. Решението на ЕС за частична отмяна на безмитния и освободен от квоти достъп на Камбоджа до пазара на ЕС вече е в сила. Преференциалното третиране на Камбоджа в рамките на „Всичко освен оръжие“ (ВОО) — търговския режим на ЕС за най-слабо развитите държави — се отменя временно поради установените в страната сериозни и систематични проблеми, свързани с правата на човека.

Мярката за прекратяване на преференциалния достъп до пазара на ЕС засяга приблизително 20 % от износа на Камбоджа за ЕС. Камбоджа може да продължава да изнася тези продукти за ЕС, но те ще подлежат на общите тарифи, приложими за всеки друг член на Световната търговска организация. Останалите 80 % от износа на Камбоджа продължават да се ползват от преференциален (безмитен и освободен от квоти) достъп до пазара на ЕС.

Комисията, заедно с Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), ще продължи тясното си сътрудничество с Камбоджа. ЕС ще следи ситуацията в страната, като обръща специално внимание на ограниченията в областта на свободата на словото и на гражданските и политическите права, както и на поземлените спорове и трудовите права.

Източник: ЕК

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 17, 2020 08:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама