Извънредното положение стана извънредна епидемична обстановка

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 15, 2020 15:27

Извънредното положение стана  извънредна епидемична обстановка

Акценти

  • Регионален вестник, # 19/903 година XVII, 15 - 21 май 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Правителството взе решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка от 14 май до 14 юни, която замени извънредното положение.
Малко след полунощ на 13 май бяха публикувани и четирите заповеди, с които се регламентират различните противоепидемични мерки.

Заповед 265
обхваща режима за влизане в страната, като той се запазва почти идентичен на съществуващия в момента – въвежда се временна забрана за влизането на всички лица. Има специален режим за определени категории лица.
Всички, които влизат у нас, се поставят в 14-дневна карантина, с няколко изключения за медицинските лица, социалните работници, транспортния персонал и официалните лица.

Заповед 264
се отнася до условията за лечение на пациенти с COVID-19 като няма промяна в правилата кои случаи са за болнично лечение.
Тук е и условието всички контактни на потвърден случай да се поставят под карантина, както и правилото при поява на симптоми на остри респираторни болести (повишена температура, кашлица, хрема и др.) човек задължително да се свърже с личния си лекар или РЗИ, за да получи указания.

Заповед 263
указва кои обекти остават затворени. До 14 юни не се разрешават посещения в увеселителни и игрални зали, дискотеки и барове, закрити търговски площи на заведения за хранене и развлечение, молове (с изключение на банки, хранителните магазини, аптеки). Новост е, че могат да отворят заведенията за хранене в тези търговски центрове, които имат открита площ и самостоятелен външен вход.
Остава забрана за пазаруване между 8,30 и 10,30 часа за хора под 60 години.
Училища, университети, детски градини остават затворени, като не се допускат и зелени училища, екскурзии и др.
Забранени остават масовите спортни мероприятия, но при колективният спорт при аматьорите участниците могат да бъдат 12.
При културно-развлекателните мероприятия се разрешават посещенията на музеи, галерии, библиотеки и кина, но при заетост до 30% от общия им капацитет.
Забраняват се всякакви организирани събирания на групи над 10 лица, което би следвало да означава още месец без сватби.

Заповед 262
урежда спазването на противоепидемични мерки на работното място.
До 14 юни всички работодатели организират дистанционна форма на работа в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност.
При непосредствено обслужване на клиенти на по-малко от 1.5 м е задължително ползването на защитна маска/шлем.
Във всички търговски и други обекти с обществено предназначение трябва да имат дезинфектант на входа, да позволяват дистанция от 1.5 м между лицата, да не позволяват струпване на хора.
За завършването на абитуриентите премиерът Бойко Борисов Борисов разпореди на министрите Кирил Ананиев и Красимир Вълчев протоколът да бъде изготвен в най-кратки срокове и да бъде изпратен до директорите на всички училища в страната, които изпращат своите зрелостници в края на настоящата учебна година.

Министърът Кирил Ананиев обясни по следния начин защо на пейките по парковете остава забранено да се сяда, при положение, че отворихме заведенията: „Една от възможностите за разпространение на вируса е по въздуха, което означава, че върху покритието на пейките може да има коронавирус, а там няма персонал да почиства пейката, докато в заведението персоналът е длъжен да направи дезинфекция след всяка група посетители.”

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 15, 2020 15:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама