Изминаха 22 години от най-голямата трагедия в Елхово

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 17, 2018 10:01

Изминаха 22 години от най-голямата трагедия в Елхово

Тази година се навършиха 22 години от трагедия в Елхово, която отне живота на деветима. Тя се случи на 6 януари 1996 г. след скъсване на въжения мост край града, преди хвърлянето на кръста, в Тунджа.
Около 10,30 часа сутринта край реката са се събрали около 1 000 души. В мразовития ден хората очаквали литийното шествие, водено от отец Иван.
От голямото натоварване старият мост проскърцал и едно от железните въжета се скъсало. Той се наклонил рязко и повече от сто души паднали в студените води на реката.
В близост до моста били строени и войници от гарнизона. Офицерът от Гранични войски Божан Великов издал заповед на войниците си, който може да плува да скача, за да вади падналите в реката хора. Те веднага се втурнали да спасяват давещите се, някои се гмуркали по два-три пъти.
Две седмици след трагедията водолази все още търсели телата на деветимата загинали.
След трагедията Окръжната прокуратура в Ямбол образува следствено дело. Разследването обаче така и не установи виновни длъжностни лица за състоянието на моста. Въпреки стотиците разпити и експертизи магистратите не посочиха виновник за смъртта на 4 деца, 18-годишно момиче, две жени и двама мъже. Не стана и ясно чия собственост е бил опасният мост.
Делото е прекратено три години след трагедията.
По-късно мостът бе разрушен, а на негово място бе построено ново, желязно съоръжение.
От 1996 година насам в петнадесет години в Елхово не бе изпълняван ритуалът по спасяването на кръста. Той бе възобновен през 2012 година.

снимка: Елховонюз

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 17, 2018 10:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама