Изгоряха още 2 000 декара 40-годишни борове

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 13, 2007 05:05

Изгоряха още 2 000 декара 40-годишни борове

Незапомнен пожар унищожи над 2 000 декара 40-годишна борова гора край селата Българин и Рогозиново. Благодарение на навременната намеса на пожарникарите не се стигна до пожар в самите села.
Огънят е започнал към 15,00 ч. в землището на с. Рогозиново, където са пламнали сухи треви. Заради силния, променящ непрекъснато посоката си вятър малкото пожарче се е разраснало. Към 17,00 ч. той обхвана гората източно от Българин и за около 30-40 минути огнените пламъци вече погълнаха масив от 500 дка с борове на изток от селото. След това стихията се насочи към друг по-голям по посока на село Рогозиново.
Шест противопожарни автомобила дойдоха в селото, които се опитваха да спасят къщите. В някои дворове са запалени треви и помощни постройки, но няма нито една изгоряла къща.
Мобилизирани бяха всички водоноски, а хора от Горското, Горска компания и гасячески групи от селото се бориха самоотвержено с огъня.
През боровата гора минава ток с високо напрежение, който бе спрян от Електроразпределение.
Гледайки големите пламъци, възрастна жена плачеше, а собственик махаше безпомощно на пожарен автомобил да му дойде на помощ. Кметът Златко Сидеров екипиран помагаше на собствениците.
Цялото село за два часа бе обвито в пушеци. Полицаите бяха спрели движението, за да не пречи на огнеборците.
Една жена носеше на ръце телевизора си, друг се чудеше как да премести ремаркето си със слама на безопасно разстояние, защото от огъня прехвърчаха искри на 50-100 м от тях и започваше нов пожар.
На мястото дойдоха полицаи, линейки, а операцията се ръководеше от Николай Вълчев – ОС ,,ПБЗН“ – Хасково.
Късно вечерта пожарът бе локализиран, а на другия ден догаряха треви и храсти. Щетите от бедствието тепърва ще бъдат изчислявани.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 13, 2007 05:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама