Искат да плащаме и за паспорти на колите

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 25, 2019 12:57

Искат да плащаме и за паспорти на колите

Нови технически прегледи, още регистри, такси и глоби за автосервизите и търговците на авточасти ще вдигнат разходите на собствениците на автомобили. Освен това возилата ще трябва да имат и технически паспорт. Това предвижда проектозаконът за пътните превозни средства (ЗППС), който е публикуван за обсъждане.

Паспортът ще се издава след тежък основен преглед.

В него ще се вписва информацията, която и сега фигурира в регистрационния талон, плюс още много други данни – измервания от периодичните прегледи, промени в конструкцията, показания на километража, претърпени катастрофи и др.
В проекта на закона са записани още много нови правила, такси и глоби, които със сигурност ще бръкнат дълбоко в джоба на собствениците на автомобили.
Той регламентира работата на пунктовете за технически прегледи, на автосервизите, на търговците на употребявани авточасти.
Издаването на паспорт на МПС ще трябва ще се прави в специални пунктове, които ще се лицензират от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Те ще са различни от тези, в които се извършват периодични технически прегледи.
Всеки нововнесен автомобил също първо ще трябва да се снабди с документ, преди да получи първа регистрация в България и табели от КАТ. Обстойният преглед, издаването на удостоверение за него и след това на техническия паспорт ще се заплащат по определена тарифа. Така собственикът на автомобила ще трябва да плати не само правените досега разходи по регистрация в КАТ, но и предварителния в техническия пункт, и паспорта, който държавната агенция ще издаде.

Разходите съвсем не свършват дотук.

Всички „автопаспорти“ ще бъдат качени онлайн в информационна система, за която отново ще отговаря автомобилната администрация. Изграждането на система е скъпо начинание, за което ще плати Бюджетът т.е. всички българи, не само моторизираните. В мотивите към проекта е записано, че затягането на контрола изисква увеличаване на парите за агенцията и на щата й, което щяло обаче да бъде компенсирано с приходите от новите такси и глоби.

Очертава се и сериозно поскъпване на резервните части втора ръка, които са предпочитани от много шофьори с невисоки доходи. Проектът въвежда много строг регламент за сделките с такива авточасти, като глобите за продажби на черно достигат 7 000 лева. Магазините, които продават такава стока, ще трябва да се регистрират в съответната община. И тук вписването в съответния регистър ще изисква плащане на някаква такса.
Отделно всяка сделка с употребявана авточаст ще трябва да се отразява в друг регистър, като ще се попълват номерът на колата, от която е взета, както и кой е купувачът.
Всеки автосервиз, всеки автоключар, всяка „гумаджийница“ ще трябва да кандидатства за разрешително и да докаже, че има необходимото за извършваната дейност качествено оборудване и квалифициран персонал, предвижда проектът. „Лицензите“ ще се издават от транспортното министерство, а одобрените сервизи ще се вписват в специален регистър. За това също ще се събират такси. Размерът им ще бъде уточнен допълнително с наредба. Авторите на проекта обясняват, че в момента автоуслугите са най-нерегулираният сектор и в страната е пълно със автоработилници, които работят в сянка – не плащат данъци, не осигуряват персонала си, не издават фактури и касови бележки, не дават гаранция за извършената поправка. Проектът предвижда сервизите да „качват“ данните за всяка свършена работа – изчукване, реглаж, боядисване, поправка на двигателя и др. в информационната система, поддържана от Агенция „Автомобилна администрация“. Ще се поддържа и регистър на правоспособните автомайстори – монтьори, тенекеджии, бояджии, стъклари, ключари и т.н.

Идеята е занапред всеки работещ на черно майстор да бъде глобяван с 1000 лева. Ако сервизът е на фирма, работеща без удостоверение, санкцията ще е тройно по-висока. Същите наказания са предвидени за още поредица ситуации – ако на контролните органи не се даде достъп за проверка на материалната база и на документите, ако сервизът е регистриран за едни дейности, а извършва други, или ако регистрацията е за едни помещения, а ремонти се правят и другаде.
В тази част на проектозакона е и глобата от 500 лева, която предизвика опасения, че всяко майсторене по собствената кола ще се наказва. Всъщност тази санкция е само за случаи, когато някой извършва услуга срещу заплащане и не издаде документ за това.

Източник: Вестник СЕГА

снимка: Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 25, 2019 12:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.