Искат да плащаме и за паспорти на колите

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 25, 2019 12:57

Искат да плащаме и за паспорти на колите

Нови технически прегледи, още регистри, такси и глоби за автосервизите и търговците на авточасти ще вдигнат разходите на собствениците на автомобили. Освен това возилата ще трябва да имат и технически паспорт. Това предвижда проектозаконът за пътните превозни средства (ЗППС), който е публикуван за обсъждане.

Паспортът ще се издава след тежък основен преглед.

В него ще се вписва информацията, която и сега фигурира в регистрационния талон, плюс още много други данни – измервания от периодичните прегледи, промени в конструкцията, показания на километража, претърпени катастрофи и др.
В проекта на закона са записани още много нови правила, такси и глоби, които със сигурност ще бръкнат дълбоко в джоба на собствениците на автомобили.
Той регламентира работата на пунктовете за технически прегледи, на автосервизите, на търговците на употребявани авточасти.
Издаването на паспорт на МПС ще трябва ще се прави в специални пунктове, които ще се лицензират от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Те ще са различни от тези, в които се извършват периодични технически прегледи.
Всеки нововнесен автомобил също първо ще трябва да се снабди с документ, преди да получи първа регистрация в България и табели от КАТ. Обстойният преглед, издаването на удостоверение за него и след това на техническия паспорт ще се заплащат по определена тарифа. Така собственикът на автомобила ще трябва да плати не само правените досега разходи по регистрация в КАТ, но и предварителния в техническия пункт, и паспорта, който държавната агенция ще издаде.

Разходите съвсем не свършват дотук.

Всички „автопаспорти“ ще бъдат качени онлайн в информационна система, за която отново ще отговаря автомобилната администрация. Изграждането на система е скъпо начинание, за което ще плати Бюджетът т.е. всички българи, не само моторизираните. В мотивите към проекта е записано, че затягането на контрола изисква увеличаване на парите за агенцията и на щата й, което щяло обаче да бъде компенсирано с приходите от новите такси и глоби.

Очертава се и сериозно поскъпване на резервните части втора ръка, които са предпочитани от много шофьори с невисоки доходи. Проектът въвежда много строг регламент за сделките с такива авточасти, като глобите за продажби на черно достигат 7 000 лева. Магазините, които продават такава стока, ще трябва да се регистрират в съответната община. И тук вписването в съответния регистър ще изисква плащане на някаква такса.
Отделно всяка сделка с употребявана авточаст ще трябва да се отразява в друг регистър, като ще се попълват номерът на колата, от която е взета, както и кой е купувачът.
Всеки автосервиз, всеки автоключар, всяка „гумаджийница“ ще трябва да кандидатства за разрешително и да докаже, че има необходимото за извършваната дейност качествено оборудване и квалифициран персонал, предвижда проектът. „Лицензите“ ще се издават от транспортното министерство, а одобрените сервизи ще се вписват в специален регистър. За това също ще се събират такси. Размерът им ще бъде уточнен допълнително с наредба. Авторите на проекта обясняват, че в момента автоуслугите са най-нерегулираният сектор и в страната е пълно със автоработилници, които работят в сянка – не плащат данъци, не осигуряват персонала си, не издават фактури и касови бележки, не дават гаранция за извършената поправка. Проектът предвижда сервизите да „качват“ данните за всяка свършена работа – изчукване, реглаж, боядисване, поправка на двигателя и др. в информационната система, поддържана от Агенция „Автомобилна администрация“. Ще се поддържа и регистър на правоспособните автомайстори – монтьори, тенекеджии, бояджии, стъклари, ключари и т.н.

Идеята е занапред всеки работещ на черно майстор да бъде глобяван с 1000 лева. Ако сервизът е на фирма, работеща без удостоверение, санкцията ще е тройно по-висока. Същите наказания са предвидени за още поредица ситуации – ако на контролните органи не се даде достъп за проверка на материалната база и на документите, ако сервизът е регистриран за едни дейности, а извършва други, или ако регистрацията е за едни помещения, а ремонти се правят и другаде.
В тази част на проектозакона е и глобата от 500 лева, която предизвика опасения, че всяко майсторене по собствената кола ще се наказва. Всъщност тази санкция е само за случаи, когато някой извършва услуга срещу заплащане и не издаде документ за това.

Източник: Вестник СЕГА

снимка: Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 25, 2019 12:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама