Имало ли е злоупотреби с църковни пари в Бориславци

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 30, 2007 23:48

Имало ли е злоупотреби с църковни пари в Бориславци

Имало ли е злоупотреби с църковни пари, дали зад благородните идеи за построяване на храм в Маджарово и ремонт на съществуващия в с. Бориславци са се извършвали далавери – това са въпросите, които измъчват мислите на хората, живеещи в община Маджарово.
Преди години във възроденото миньорско градче, превръщащо се все повече в желана туристическа дестинация, както за българи, така и за чужденци, общинското ръководство пое инициатива за изграждане на храм в гр. Маджарово. Благодарение на активната дейност на Инициативния комитет се набират средства, има я и благословията на Старозагорската митрополия. Направен е архитектурен план, положен е и основният камък на градежа на църквата „Покров Богородичен“, лично от дядо Галактион, разкрита е дарителска сметка и събраните пари са внесени в нея. По това време за енорийски свещеник е назначен отец Антоний (Тоньо Тонев), който работи основно в църквата в с. Бориславци „Св. Димитър Солунски“, защото тя е единственият действащ храм в региона. За тази църква той също подема инициатива и набира чрез дарения пари за ремонт на камбанария, за пристройки в двора и др.
До тук – добре. Но и ден днешен маджаровци все още са без църква, в Бориславци са забили дебела валка в стената, за да окачат на нея камбаната. Хората са огорчени, и което е още по-лошо – имат съмнения, че с даренията за строежа и за ремонта на храмовете и Маджарово и в с. Бориславци е злоупотребено. Съмненията идват от факта, че парите ги няма, а попът е отзован. Проверките установяват, че от дарителската сметка с 5 700 лв., откривана и закривана три пъти, в продължение на три месеца са теглени на няколко пъти различни суми, без знанието на другите членове на църковното настоятелство, фалшифицирани са и подписите им. По-късно цялата сума е върнатата отново по сметката. Сега тези пари и парите, дарени за ремонта на църквата в Бориславци – около 600 лв., се намират се намират в епархийската сметка, защото такъв бил редът, както твърди бившият вече свещеник.
В продължение на две години ентусиазмът на маджаровци за нов храм като че е бил затихнал, но към днешна дата има готовност за възобновяване на дейностите по проекта. Дано в скоро време жителите на града да могат да се кръщават и венчават, като православни християни, каквито сме.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 30, 2007 23:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.