Имало ли е злоупотреби с църковни пари в Бориславци

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 30, 2007 23:48

Имало ли е злоупотреби с църковни пари в Бориславци

Акценти

  • Интернет издание бр. 6(13), година ІІ, 29 юни - 26 юли 2007 г.

Свързани публикации

Имало ли е злоупотреби с църковни пари, дали зад благородните идеи за построяване на храм в Маджарово и ремонт на съществуващия в с. Бориславци са се извършвали далавери – това са въпросите, които измъчват мислите на хората, живеещи в община Маджарово.
Преди години във възроденото миньорско градче, превръщащо се все повече в желана туристическа дестинация, както за българи, така и за чужденци, общинското ръководство пое инициатива за изграждане на храм в гр. Маджарово. Благодарение на активната дейност на Инициативния комитет се набират средства, има я и благословията на Старозагорската митрополия. Направен е архитектурен план, положен е и основният камък на градежа на църквата „Покров Богородичен“, лично от дядо Галактион, разкрита е дарителска сметка и събраните пари са внесени в нея. По това време за енорийски свещеник е назначен отец Антоний (Тоньо Тонев), който работи основно в църквата в с. Бориславци „Св. Димитър Солунски“, защото тя е единственият действащ храм в региона. За тази църква той също подема инициатива и набира чрез дарения пари за ремонт на камбанария, за пристройки в двора и др.
До тук – добре. Но и ден днешен маджаровци все още са без църква, в Бориславци са забили дебела валка в стената, за да окачат на нея камбаната. Хората са огорчени, и което е още по-лошо – имат съмнения, че с даренията за строежа и за ремонта на храмовете и Маджарово и в с. Бориславци е злоупотребено. Съмненията идват от факта, че парите ги няма, а попът е отзован. Проверките установяват, че от дарителската сметка с 5 700 лв., откривана и закривана три пъти, в продължение на три месеца са теглени на няколко пъти различни суми, без знанието на другите членове на църковното настоятелство, фалшифицирани са и подписите им. По-късно цялата сума е върнатата отново по сметката. Сега тези пари и парите, дарени за ремонта на църквата в Бориславци – около 600 лв., се намират се намират в епархийската сметка, защото такъв бил редът, както твърди бившият вече свещеник.
В продължение на две години ентусиазмът на маджаровци за нов храм като че е бил затихнал, но към днешна дата има готовност за възобновяване на дейностите по проекта. Дано в скоро време жителите на града да могат да се кръщават и венчават, като православни християни, каквито сме.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 30, 2007 23:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама