Илко Семерджиев: „Само доказани личности могат да правят реформи“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 3, 2014 11:56

Илко Семерджиев: „Само доказани личности могат да правят реформи“

Господин Семерджиев, досега никой не е се е осмелявал да пипа в здравеопазването през последните 15 години. Вие единствено говорите сериозно за тази сфера, но реформа може да се направи само от големи партии. Мислите ли ще ви чуят и ще се заемат с нея?

Тезата, че само някой „голям“ може да свърши работа за държавата и обществото е количествена, а темата за реформите е изцяло въпрос на качество. Реформи не могат да бъдат правени от популисти, които се страхуват за рейтинга си, както и от невежи и неопитни хора, които не са се доказали дори в собствената си професия, но самохвално се обявяват за „реформатори“. Там е работата, че реформи могат да бъдат направени от изключително малко хора, които са подготвени, знаещи и можещи, които имат опит и смелост да вървят против статуквото, което по правило си има много поддръжници защото се облагодетелстват от него. Но ако говорим прагматично бих казал следното – партиите се нуждаят от своите мнозинства в парламента, но в изпълнителната власт трябва да бъдат ангажирани само личности с доказан капацитет и положителни резултати зад гърба си. В противен случай, по принципа на пробата и грешката скоро пак ще достигнем дъното, а то не е забравено – надявам се, че всички помнят Лукановата зима с мораториума, Виденовата с пълния срив на банките, икономиката и публичните финанси, и Борисовата с бедността, стачките и самозапалванията на живи хора. Смятам, че е крайно време хората да престанат да избират лица и политически субекти, които са докарвали България до катастрофа и дори не могат да завършат мандата си. Затова моите послания са не към т.н. „големи“ партии, а към избирателите – само те могат да определят кой да бъде голям и да направи реформите.

 

Броят на болниците не е ли прекалено голям за страната. Знам, че в някои болници хирурзи оперират по няколко пъти в годината, което е опасно за пациентите.

 

Да, голям е и това води до преразпределение на фиксиран финансов ресурс върху все повече болнични лечебни заведения, което прави всички еднакво бедни и ги поставя в еднаква невъзможност да лекуват болните. Трябва да се върне принципа „парите следват пациента“, който въведохме още през 2000 г. и да се финансира само извършената лечебна дейност, а не да се издържат болнични структури, които не лекуват никого. След 2005 г., когато в болничния сектор се въведоха т.н. делегирани, а после и фиксирани бюджети видяхме, че с все повече пари от НЗОК лечението не се подобри, а болниците започнаха да генерират и дългове, което ясно показва, че социалистическия принцип за издръжка на структури е и по-скъп и по-неефективен. Така че важен е не само броят на болниците, но и начинът им на заплащане.

 

Не смятате ли, че здравната система е олицетворение на цялата икономическа обстановка в страната. Какво според Вас е сбъркано?

 

Така е, икономиката е основата на всяка дейност, но сбърканото управление може да срине и най-добрата икономика. Диагнозата ми е следната – всеки избирател който се довери на социалисти или популисти да управляват демокрацията и пазарната икономика, сам предопределя лошият резултат. Само истински десни партии и управленци могат да постигнат растеж и просперитет за държавата, икономиката и хората. Другото е менте.

 

Десните са нова и малка партия, вашите членове не говорят популистки, тоест не съобщават онова, което искат хората да чуят, макар и да не е истина. Как смятате да влияете на политическия живот в страната?

 

Няма по-голяма сила от истината, когато е в ръцете на доказани реформатори, знаещи и можещи хора. Ние, в Коалиция ДЕСНИТЕ сме се събрали голяма част от министрите правили кардинални реформи в мандата на ОДС и заслужаваме да получим доверие отново да оздравим държавата си. Нека не забравяме, че ние отработихме влизането на България в ЕС и НАТО, възстановихме икономиката и постигнахме близо 200% увеличение на БВП в рамките мандата си, реформирахме здравеопазването, пенсионната система, образованието, публичните финанси и фискалната децентрализация, държавната администрация и т.н. Смятам, че повече експерименти не бива да се правят с такива важни неща каквито са политиката и държавното управление, и затова се връщаме на терена на изборите – с желание отново да помогнем.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 3, 2014 11:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама