Илко Семерджиев: „Само доказани личности могат да правят реформи“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 3, 2014 11:56

Илко Семерджиев: „Само доказани личности могат да правят реформи“

Господин Семерджиев, досега никой не е се е осмелявал да пипа в здравеопазването през последните 15 години. Вие единствено говорите сериозно за тази сфера, но реформа може да се направи само от големи партии. Мислите ли ще ви чуят и ще се заемат с нея?

Тезата, че само някой „голям“ може да свърши работа за държавата и обществото е количествена, а темата за реформите е изцяло въпрос на качество. Реформи не могат да бъдат правени от популисти, които се страхуват за рейтинга си, както и от невежи и неопитни хора, които не са се доказали дори в собствената си професия, но самохвално се обявяват за „реформатори“. Там е работата, че реформи могат да бъдат направени от изключително малко хора, които са подготвени, знаещи и можещи, които имат опит и смелост да вървят против статуквото, което по правило си има много поддръжници защото се облагодетелстват от него. Но ако говорим прагматично бих казал следното – партиите се нуждаят от своите мнозинства в парламента, но в изпълнителната власт трябва да бъдат ангажирани само личности с доказан капацитет и положителни резултати зад гърба си. В противен случай, по принципа на пробата и грешката скоро пак ще достигнем дъното, а то не е забравено – надявам се, че всички помнят Лукановата зима с мораториума, Виденовата с пълния срив на банките, икономиката и публичните финанси, и Борисовата с бедността, стачките и самозапалванията на живи хора. Смятам, че е крайно време хората да престанат да избират лица и политически субекти, които са докарвали България до катастрофа и дори не могат да завършат мандата си. Затова моите послания са не към т.н. „големи“ партии, а към избирателите – само те могат да определят кой да бъде голям и да направи реформите.

 

Броят на болниците не е ли прекалено голям за страната. Знам, че в някои болници хирурзи оперират по няколко пъти в годината, което е опасно за пациентите.

 

Да, голям е и това води до преразпределение на фиксиран финансов ресурс върху все повече болнични лечебни заведения, което прави всички еднакво бедни и ги поставя в еднаква невъзможност да лекуват болните. Трябва да се върне принципа „парите следват пациента“, който въведохме още през 2000 г. и да се финансира само извършената лечебна дейност, а не да се издържат болнични структури, които не лекуват никого. След 2005 г., когато в болничния сектор се въведоха т.н. делегирани, а после и фиксирани бюджети видяхме, че с все повече пари от НЗОК лечението не се подобри, а болниците започнаха да генерират и дългове, което ясно показва, че социалистическия принцип за издръжка на структури е и по-скъп и по-неефективен. Така че важен е не само броят на болниците, но и начинът им на заплащане.

 

Не смятате ли, че здравната система е олицетворение на цялата икономическа обстановка в страната. Какво според Вас е сбъркано?

 

Така е, икономиката е основата на всяка дейност, но сбърканото управление може да срине и най-добрата икономика. Диагнозата ми е следната – всеки избирател който се довери на социалисти или популисти да управляват демокрацията и пазарната икономика, сам предопределя лошият резултат. Само истински десни партии и управленци могат да постигнат растеж и просперитет за държавата, икономиката и хората. Другото е менте.

 

Десните са нова и малка партия, вашите членове не говорят популистки, тоест не съобщават онова, което искат хората да чуят, макар и да не е истина. Как смятате да влияете на политическия живот в страната?

 

Няма по-голяма сила от истината, когато е в ръцете на доказани реформатори, знаещи и можещи хора. Ние, в Коалиция ДЕСНИТЕ сме се събрали голяма част от министрите правили кардинални реформи в мандата на ОДС и заслужаваме да получим доверие отново да оздравим държавата си. Нека не забравяме, че ние отработихме влизането на България в ЕС и НАТО, възстановихме икономиката и постигнахме близо 200% увеличение на БВП в рамките мандата си, реформирахме здравеопазването, пенсионната система, образованието, публичните финанси и фискалната децентрализация, държавната администрация и т.н. Смятам, че повече експерименти не бива да се правят с такива важни неща каквито са политиката и държавното управление, и затова се връщаме на терена на изборите – с желание отново да помогнем.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 3, 2014 11:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.