И ДКЕВР е безсилна пред мръсната питейна вода на Симеоновград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 7, 2014 09:09

И ДКЕВР е безсилна пред мръсната питейна вода на Симеоновград

Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се занимава с проблема за мръсната питейна вода в Симеоновград, но не можела да прави нищо. Това става ясно от нейно решение, взето на последната работна среща в София. На нея присъстваха симеоновградчанките Валентина Гецова и Снежана Чернева, а след това, на общо събрание, разказаха подробности от срещата в столицата. Те бяха там като представители на жалбоподателите от Симеоновград. На нея са присъствали от МРР, д-р Димитър Димитров, началник отдел „Държавен здравен контрол“ в МЗ, държавния експерт, д-р Иво Атанасов, д-р Соня Иванова – директор РЗИ – Хасково, инж. Атанас Бързев, управител на ВиК Хасково.

В София Снежана и Валентина обясниха за проблемите в Симеоновград и твърдят, че при доставката на питейна вода са нарушени всички възможни действащи Закони и Наредби и Общите условия, по които ВиК Хасково я доставя на абонатите.

Атанас Бързев обясни, че проблемът е от 1982 г., мястото и водите са такива и не може нищо да се направи. Всички знаели за него, но бил толкова сериозен, че трябвало много средства, време и ресурс, за да се решат трайно нещата. Той обясни, че подобно е положението на много места в областта. Похвали се, че още през 2009 година е внесъл предложение за решаването му. Сега, на 28 юли, има друго, което е публикувано като Покана за проучвателни работи по проблема с мангана във водата в Симеоновград. Има отделени 100 000 лв. за предпроектните проучвания, които трябва да приключат през февруари, март 2015 г.

Представител на МРР сподели, че след като са разбрали за сериозността на случая са включили Симеоновград като един от 37-те за страната и един от 4-те за Хасковска област обекти, финансирани по Програмата за борба с безводието.

Стана ясно, че от МЗ са знаели за проблема и са го поставяли навсякъде през последните години и за докладвали за него пред ЕС. От там в продължение на години е лобирало и са давали многократни предписания за спешни мерки за подобряване качеството на водата, но без успех.

Според РЗИ и МЗ е водата в Симеоновград трябва да се обяви за непитейна, което означава, че трябва да се доставя до абонатите в Симеоновград по друга мрежа, която водното няма изградена.

 

Част от отговора на ДКЕВР:

При все това трябва да се изясни, че ДКЕВР няма нормативни основания да укаже на „В и К“ ЕООД, гр. Хасково да обособи отделна водоснабдителна система с отделна цена за доставяне на вода с непитейни качества (вода за промишлени нужди) по аналог с някои други В и К оператори, имащи отделни цени за питейна вода и за вода за промишлени нужди. Тези  дружества предоставят двете услуги по отделни и независими една от друга водопроводни мрежи. В случая с гр. Симеоновград, във водоснабдителната мрежа, предназначена за питейно-битово водоснабдяване се доставя вода, която има характер на непитейна вода, като в различни периоди се отчитат различни концентрации на манган, респ. различни отклонения от стандарта. Същевременно за момента няма никаква алтернатива за друг източник на вода, а пълното спиране на водоподаването е мярка, която ще доведе до много по-тежки последици както за населението, така и за състоянието на В и К инфраструктурата (мнение, което се споделя от всички участници в работната среща).

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 7, 2014 09:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама