Харманлийци искат да знаят защо се наводни най-високата част на града

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 14, 2014 09:00

Харманлийци искат да знаят защо се наводни най-високата част на града

Акценти

 • Някои поскаха язовир Малкоча да се разруши
 • Той е общинска собственост, но от тук не са му оправили изпускателния кран
 • След като нивото на река Харманлийска се е вдигнало, канализацията не е могла да поеме дъждовната вода

Свързани публикации

„Искаме да знаем каква е причината за наводнението на най-високата част на Харманли. Тя не е от водата, нито от поройния дъжд.“ Това попитаха кмета на Харманли – Михаил Лисков на събрание на I квартал, който в събота, 6 септември, бе под вода, а от дъжда  пострадаха стотици къщи.
На срещата присъстваха кметът, двамата му заместници – Минка Стоянова и Гено Генев, директорът  на „Чистота“ и началник РС ПБЗН – Слави Спасов.
Освен поканата пострадалите бяха направи ли и списък с необходимите неща, от които имат нужда спешно  – калорифери, препарати за дезинфекциране и доброволци, които да им помагат.
Те се оплакаха, че вече е четвъртък – 11 септември, а още не са изчистени улиците. Искаха да знаят има ли скъсан язовир. Някои настояваха Малкоча да се разруши.
Повечето от изказалите се твърдяха, че шахтите не се чистят и това е причината за наводнението. Виждали са как в тях е падал асфалт. Казват, че на много места са над нивото на пътя и не може да изтича вода в тях.
Кметът съобщи, че в 900 дома има поражения и досега са описани над 100. Оценката ще я изпратят на Междуведомствената комисия и до 3 месеца трябвало да платят на пострадалите.  „Помощта няма да стане бързо, но ще работим по този въпрос“, ги успокои той.
На въпроса чия собственост е язовир Малкоча той обясни, че през 2001 година всички язовири, които били на ТКЗС и АПК ги прехвърлили на общините. Този язовир бил с циментирана шахта, затова продълбочили с 1.5 метра изпускателя, за да се увеличи свободният му обем.
Обясни, че при дъжда в събота река Харманлийска си останала в коритото, но подпряла водата от канализацията и тя не е могла да се изтича. „Няма скъсан язовир, има прелял язовир“, декларира той.
Заместник-кметът Гено Генев отрече обвиненията, че канализацията не е била почистена, защото „половин час, след като дъждът е спрял, водата се е отекла в шахтите“. Това означавало, че тя е в ред.
За язовир Малкоча той каза, че подпирал водите, които се стичат, и за високата част на града, ако го няма, ще стане по-лошо. Даде за пример реката, която е на скъсания Ивановския язовир и вече наводнява село Бисер.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 14, 2014 09:00
Напиши коментар

12 Коментара

 1. Димитър Николчев август 6, 12:13

  А защо се наводниха и къщите от западната част на града,високата част – по горната част на „Никола Петков“?Там има дере – голямо,с голям водосбор, с много боклуци,умрели животни,и лозета вътре,и какво ли не щеш! Язовирчета няколко,без никой да се грижи за тях!Кой трябва да се погрижи за това дере – аз мисля че това е Общината

  Отговори на този коментар
 2. Любомир Андреев септември 16, 14:50

  Достойно е за уважение факта, че местната власт се обърна с лице към пострадалите. Има ли диалог ще има и решение на проблемите !

  Отговори на този коментар
 3. Добромир септември 14, 23:54

  Доста време не съм писал коментари, обаче тук ми се иска да напиша. В превод абревиатурата „ВиК“ означава ВОДА и КАНАЛИЗАЦИЯ. Иначе казано отговорността за канализацията и поддръжката и трябва да е на ВиК. Ако си погледнете фактурите за платена вода, ще ви направи впечатление, че освен за разходвана вода, всеки месец плащате и за поддръжка на канализация. Преди години имаше специално назначен човек към ВиК, чиято работа беше точно тази – поддръжка на канализацията. Виждал съм този човек с един велосипед да обикаля и да чисти шахти. Не мога да кажа дали все още ВиК поддържа такъв щат, но ми се струва, че ако държат да бъдат коректни, жителите на квартала би следвало да се обърнат за непочистените шахти първо към ВиК – все пак плащат всеки месец за поддръжка на тази услуга точно на ВиК.

  Отговори на този коментар
  • Милена септември 15, 18:53

   Харманлийци са свикнали да обвиняват Лисков. Вината е на ВиК.

   Отговори на този коментар
   • samun септември 16, 15:37

    Милена,ТРЯБВА ДА СЕ ИЗИСКВА.Градът умира.Лисков е кмет на място за определена група от хора.Не се дава хляб на фирми от града.Да работиш в общината се смята за голяма работа,при заплата 400 лв.Може и да не краде много,но е безидеен и апатичен.

    Отговори на този коментар
 4. IVAANOV септември 14, 11:51

  От кога г-жа Генева работи в общината и каква функция изпълнява,че стои до кмета на тази среща на 1 квартал с управата на града ,а може би е хидролог ….

  Отговори на този коментар
 5. Пламен септември 14, 10:10

  А голямата дупка, която се появи по време на наводнението в края на улица Кап. Петко Войвода……………..извънземните ли я направиха……………и общината я обгради да не тръгне някой по канала…………

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама