Гражданите на Тополовград с подписка в защита на Дюмона

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 5, 2018 19:38

Гражданите на Тополовград с подписка в защита на Дюмона

Близо 600 подписа за два дни събраха жителите на Тополовград и село Орешник в защита на Иван Печелиев – Дюмона. В нея пише, че съгражданите му го подкрепят, а в същото време са притеснени, че тази мащабна акция и използването на много сили, които бяха използване за неговия арест, ще повлияе неблагоприятно на решението на съда.
Те са възмутени от тиражирана от медиите информация, която е пресилена. Иван никога не се е барикадирал и не е стрелял срещу никого.
Въпросът стигна и до ОбС. На последната сесия, Силвия Георгиева съобщи за подписката и каза, че хората в общината са възмутени от действията на полиция, Красимир Иванов поиска съветниците да се обединят и да помолят шефа на РУ Полиция – Тополовград, да ги информира защо се е наложило да се викат специални сили.
В сряда, 28 февруари, Ямболският окръжен съд остави в ареста Иван Печелиев поне още за година. Това е периодът, през който прокуратурата трябва да внесе общителния акт. Председател на състава бе Диана Фарфарова и членове – Петранка Жекова и Иван Иванов. Те потвърдиха решението на Тополовградския районен съд и не разгледаха доводите, които адвокат Митко Краев им представи. Той бе намерил документ от съдебно дело през 2014 година. От него ставя ясно, че Иван Печелиев има европейско разрешително за притежаваните от него оръжия. Той е с печат от полицията в Тополовград и важи до 2019 година. В документа е записано, че Иван е закупил законно и 200 патрона и капсул – възпламенители от Франция и ги е внесъл законно в страната.
Съдиите не приеха подписката от 540 граждани на община Тополовград, в защита на Иван. Те само потвърдиха решението на по-нисшата инстанция.
В петък, 23 февруари, съдия Милена Семерджиева прие искането на държавния обвинител, че лицето е опасно и трябва да бъде под стража. В петък, 23 февруари, съдия Милена Семерджиева прие искането на държавния обвинител, че лицето е опасно и трябва да бъде под стража.
В съда Иван бе докаран с белезници на ръцете и краката, охраняван от петима полицаи.
Прокурорът се аргументира, че Иван е агресивен, което проличало при задържането му и може да извърши друго престъпление, защото в дома му са намерени боеприпаси и още оръжия. Обвинителят Христо Джонджоров каза, че Иван възпроизвел изстрел и насочвал оръжие срещу длъжностно лице. Изреди три члена от НК, по които може за бъде обвинен.
Според служебния защитник Митко Краев заради големия обществен интерес и ангажирането на много сили в акцията, не може да има друго решение на съда. Адвокатът посочи, че в чл. 63, ал. 1 от НК са изяснени обстоятелствата, при които може да бъде задържано за постоянно лице. Според него обвинението се лута и няма точно член, по който може да бъде подведен по отговорност ответникът му. Иван не можел да възпрепятства следствието, защото били разпитани всички свидетели и са приключили всички следствени работи. Освен това задържаният имал извадена става на лявата ръка и твърди, че травмата е причинена от полицаите. Трябва му спешно лечение.
Адвокатът твърди, че ако Иван е стрелял от 2 – 3 метра срещу някого, последствията щяха да се съвсем други. „Задържането му под стража ще бъде неоправдана репресия“, каза той и поиска глоба или домашен арест.
Пред магистрата Иван каза, че тези, които са дошли в къщата му на 19-ти и са му се представили за полицаи, не са се легитимирали. Единият е показал шофьорска книжка, а другият – лична карта. Той им заявил, че това не са легитимни документи и ги приканил вежливо да напуснат къщата му. Не стрелял срещу никого.
За другия инцидент, на 20 февруари, когато са го арестували, Дюмона разказа, че не бягал, а просто е отишъл до кафемашина да си купи кафе. Не е бил въоръжен и не е оказал съпротива,
За намерените гранати в къщата му задържаният твърди, че са учебни и са пълни не с взрив, а със смола.
Прокурорът казва, че това тепърва ще се уточнява.
За двете пушки и револвера, който Иван купил от Франция преди две години, са му правили проверка от полицията и не са установили нарушения.

Иван бе задържан на 20 февруари в село Орешник при показна акция, в която участваха над 80 полицаи от елитни части, жандармерия и специално подразделение „Кобра“.
Първоначално от полицията съобщиха, че на 19 февруари в село Орешник мъж се барикадирал в къщата си и стреля срещу полицаи. Това съобщение бе като магнит за всички медии и те се струпаха в сакарското село.
Той бе задържан на другия ден, пред автомат за кафе.
Никой в селото, нито в Тополовград, не каза лоша дума за Дюмона. Всички са учудени как бившият легионер, който досега не е направил нищо лошо, сега се оказа, че е изключителен престъпник. Озадачени са как може за задържането на един човек да бъдат ангажирани толкова много полицейски сили.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 5, 2018 19:38
Напиши коментар

2 Коментара

  1. Мария Василева март 7, 23:48

    Моля, заличете личните данни на човека от прикачените снимки.

    Отговори на този коментар
  2. Тонка Славкова март 7, 19:42

    Благодаря, г-н Атанасов за изчерпателната информация. Възникват много въпроси……

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама