Гранична полиция задлъжняла на преводачите

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 29, 2015 08:26

Гранична полиция задлъжняла на преводачите

Акценти

  • Освен че имат задължението да разбират чуждите езици, преводачите работят и като неписани психолози.

Свързани публикации

Близо 230 000 лева има да дава РГС-Елхово на преводачите, които първи се срещат с бежанците, твърди преводачът от арабски Мадж Алгафари по БНР. Много малко хора се навивали вече да превежат само по за 15 лв на час. Освен за преводи, гранична полиция дължала пари и за все още неизплатени сметки за наеми на командированите в Елхово полицаи, довериха местни бизнесмени.

Най-често използваните езици при преводите са: арабски, кюрдски, пущу, които са смятани за доста екзотични у нас. Преводачите на границата работят при много тежки и специфични условия. Задържането на чужденците става най-често в гористи местности, в необичайни условия. Освен че имат задължението да разбират чуждите езици, преводачите работят и като неписани психолози.

Именно те първи усещат по поведението и невербалната комуникация намеренията и психиката на задържаните. Те първи алармират ДАНС, когато открият нещо необичайно. Например – не е нормално един арабин да зареже семейството си и сам да бяга през границите. Тяхната традиция повелява да се грижат за близките си.

Не малко са случаите, когато в телефоните на бежанците са открити снимки на кървавите им деяния и именно те насочват по-нататък нещата в определена посока. Много малко от лиценцираните преводачи вече се навивали да превеждат само за по 15 лв на час и затова от края на лятото броят им край граничната бразда силно намалял. Подобен проблем имали дори и столичните преводачи, на които също не им се плащало редовно.

През тази година много елховлии побързаха да отдадат имотите си под наем на командированите, но все още имат да вземат пари от гранична полиция, макар че, за да привличат клиенти, им правиха различни промоции. Говори се, че освен бонус към менюто някои им предлагали и печени агънца.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 29, 2015 08:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама