Фулбрайт ни приканва да станем граждани на глобалния свят

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 24, 2012 18:07

Фулбрайт ни приканва да станем граждани на глобалния свят

Да се стремят към качествено образование, което ще им даде качествен живот, призоваха младите харманлийци от комисията Фулбрайт. Само така може да се помага на България, за да излезе от това положение на оцеляване. В понеделник, 19 ноември, в Харманли на посещение в града бе доц. д-р Юлия Стефанова – изпълнителен директор на Българо-американска комисия за образователен обмен Фулбрайт (www.fulbright.bg). Тя посети СОУ „Неофит Рилски“, а срещата бе инициирана от преподавателя по английски Емануил Манолов. На нея присъства и зам.-областният управител Николай Нанев.
Пред преподаватели и ученици госпожа Стефанова разказа за историята на представляваната от нея институция и за това с какво може да бъде полезна на ученолюбивите. Обясни, че комисия Фулбрайт е създадена през 1992 година за културно и духовно сътрудничество между САЩ и България. Финансира се главно от Конгреса на САЩ и с малка част от Министерството на културата на България. 80% от тези пари се предоставят за стипендии на българи и на американци. Получават я учени, докторанти, изследователи, лектори, учители, студенти – един своеобразен интелектуален и научен елит.
Госпожа Стефанова обърна внимание, че в момента образованието е не само бизнес, но и огромен приоритет. Тя обърна внимание, че живеем в благодатно време, когато има огромно количество информация и огромен опит във всяко едно отношение, а в България това просто не се използва.
От комисия Фулбрайт предоставят и безплатни консултантски услуги свързани с американската образователна система и процеса на кандидатстване в американски университети, информация за източниците за финансиране на образованието в САЩ и процеса на кандидатстване за финансова помощ, справочна литература и видеофилми за американски университети.
„От една страна искаме децата да стоят тук, а от друга ги окуражаваме да отиват в Америка. Ние не можем да ги спираме, но трябва да се мъчим да ги убеждаваме да се връщат тук и това, което са научили, да го посадят, да го размножат, да покажат и внедрят онова, което са научили, с цел да повдигне общото ниво. Трябва да ги убедим че България е хубаво място, но има нужда от грижи,“ сподели тя.
Над 1000 души вече наброява „Фулбрайт общността, 650 от тях са българи и може да се каже че са от най-добрите представители във всички области,“ каза госпожа Стефанова. Много голяма част от тези хора са известни, работят добре, с уникален опит. Те са се пробвали да работят в една изключителна силно конкурентна и непрощаваща среда в САЩ. Там е арена, където се сблъсква цялото човечество и се конкурира. Ако един българин отиде там с наша помощ и се пребори със системата и живота, той вече знае цената си и какво струва на международния пазар. Това означава, че сме си свършили работата.
Но какво се получава когато младите хора се върнат тук. В тях са инвестирани 150 хиляди долара и са пълни с желание да работят, да променят. Някои отиват при българския бизнес, където босът има средно образование. Други стоят без работа и се щурат напред-назад. Тези, които са по-късметлии си почват в някоя международна организация, НПО, банка и стават граждани на глобалния свят. И в много случаи, когато задължителните две години минат те отново напускат страната. Това са печални случаи, защото на тези хора не им се признава качеството на тяхната мисия. Те трябва да стоят тук, да привличат, да правят контакти. Тези българи могат да се сравняват само с нашите будителите.
Юлия Стефанова каза, че имат хора в Хасково, Димитровград и Кърджали, които преподават английски, занимават се с извънкласни дейности. Те облагородяват представата за американската култура и образование и изобщо нуждата от международно образование.
Тя каза, че гимназията може да кандидатства за учител, а Снежана Тенева от тяхната комисия може да помогне на всеки с безплатни консултации.

От няколко години Фулбрайт работи с „Америка за България” по програма за американски помощник – учители. Има 23 американци изпратени в езикови гимназии. Това са млади хора, на 20-23 години с бакалавърски степени. Възрастовата граница с учениците е малка. Те представят себе си и американска култура, импулсират и окуражават децата да кандидатства в американски и други университети.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 24, 2012 18:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама