Фризийски кон бе атракцията на кушията в Бисер

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 18, 2020 09:40

Фризийски кон бе атракцията на кушията в Бисер

Най-красив на Тодоровденската кушия в с. Бисер тази година бе черен фризийски кон*.
Той бе язден от Ерджан Ахмед, от същото село, и участваше на Тодоровденска кушия, организирана от община Харманли и кметство Бисер. Надпреварата се състоя на стадиона в селото и започна със захранване на конете от кмета Мария Киркова и колегата ѝ – домакин Валентин Найденов. Те поздравиха имениците с празника, а на участниците пожелаха успех.
При надбягването с каруци победители станаха конят Маслинка и стопанинът му Найден Жеков.
В категорията „най-силен кон“ бе определен този, който най-бързо теглеше каруца с кубик дърва. Асен Руменов и екипа му, сред които бе и четириногото Буран, спечелиха топливото и паричната премия. Те използваха необичаен похват при разтоварването на дървата, като повдигнаха каруцата и така ги изсипаха на земята. Това предизвика гневната реакция на другите участници, които разтоварваха дървата едно по едно. След препирни на висок глас водещият Донко Трендфилов намери соломоновско решение, като даде награди и на двата екипа.
На езда най-бързи бяха конят Вихър и собственикът му Славей Йорданов.
Наградите на спечелилите бяха връчени от кмета на Харманли – Мария Киркова, на Бисер – Валентин Найденов и депутата Георги Станков.
Тази година призът за „Най-спортно магаре“ е за село Черна могила и магарето Таня, което успя да победи миналогодишния победител от село Бисер.
Харманлийският кмет и депутатът Георги Станков връчиха грамоти и парични награди на всички участници спечелили първите 3 места.

*Миналата година първа награда за най-красив кон бе дадена на черен фризийски кон с името Тюмен, собственост на свиленградчанин.
Тази година същият този кон отново участва на кушията, само че ездачът му Ерджан Ахмед го представи като свой и с името Цимент. Проучване на „Сакарнюз“ показа, че конят е собственост на свиленградчанин.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 18, 2020 09:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама