„Есенно бягство в рими“ разплака почитатели на поетесата Магдалена Филипова

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 11, 2020 07:40

„Есенно бягство в рими“ разплака почитатели на поетесата Магдалена Филипова

Акценти

  • Вестник "Сакарнюз", # 38/922, година XVII, 9 - 15 октомври2020 г.Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Стиховете на поетесата Магдалена Филипова предизвикаха у нейните почитатели в Любимец сълзи и сърцебиене. Тя ги представи на поетична вечер „Есенно бягство в рими“, организирана от читалище „Братолюбие“.
Представи я Евгения Стоянова, която описа началния творчески път на поетесата, започнал в Любимец. Творчеството ѝ охарактеризира като „поезия, посветена на любовта, нежната и дивата, възможната и невъзможната, на изпепеляващата, и на сгряващата, на тази която ни оставя без дъх, но ни дава най-безмилостното, най-разтърсващото, най-силното усещане че сме живи.“
Според домакина поезията върви ръка за ръка с чаша вино, а акомпаниментът по време на четенето на стиховете бе на пианистката Тони Тенева.
Това събитие трябваше да се случи около Великден, но заради от разпространението на COVID-19 се отложи за октомври. Магдалена разказа, че по време на карантината осъзнала колко е ценна свободата. „За нея трябва да се борим всеки ден. Само със свободен дух можем наистина да сме живи с пълното значение на думата и дано това време не се връща.“
Нейна учителка я попита откъде е тази тъга, тази болка в стихове й и дали това не е прекалено вдълбаване в душата, и какво я подтиква да пише така.
„Моят поетичен натюрел е по-скоро в сивия и черния сектор, дори в книгата ми нещата са апокалиптични и постапокалиптични, отчайващи и безнадеждни. Не бих казала, че гледам по този начин на света, просто когато имам импулс за писане, начинът ми на изразяване клони към сивите краски“, отговори поетесата и каза, че новите ѝ стихове не са такива.
Магдалена сподели, че нейното поетично лутане и търсене е коствало много на най-близки ѝ хора и затова им се извини и обеща да пише само светли, красиви и щастливи стихове. Поздрави ги с испанска песен Lo siento, което на български се превежда като извинявай.
Нейният учител по английски препоръча да превърне всичките си стихове в музика. Магдалена бе по-скромна и си пожела това да се случи само с някои.
Дъщеря й допълни вечерта, като сподели: „В нашето семейство баба ми, майка ми и аз сме намерили поетичния път със стихове си лирика. Аз съм благодарна, че съм дъщеря и внучка на такива прекрасни жени, които са ме отгледали, и мисля че съм голяма късметлийка, защото съм наследила вашия талант, колкото и нескромно да звучи.
В края на вечерта Евгения Стоянова й подари картина на Елена Златева със светли краски, които смята, че повече ще й отиват.

Магдалена Филипова е родена през 1982 година. Учи в Любимец до шести клас. По-късно, като студентка, Софийският университет ѝ дава криле, тласък на самочувствието и перото.
Прави своя дебют през 2007 година със стихосбирката „Сълзи от смола“, която към днешна дата тя смята за незряла и нешлифована.
Работи във филиал на частна школа по английски език.
Освен поезията другата страст на Магдалена са латинотанците.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 11, 2020 07:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама