Елхово отбеляза 138 години от освобождението си от турско робство

Руска Георгиева
От Руска Георгиева януари 22, 2016 17:10 Updated

Елхово отбеляза 138 години от освобождението си от турско робство

Акценти

  • На мястото, където край малката кория жителите на града посрещнали освободителите си бяха поднесени много венци

Свързани публикации

На 21 януари през 1878 т. настъпващата откъм Одрин кавалерийска част по долината на Тунджа освободила града от турско робство. По този повод около 11 часа на обяд в знак на признателност с едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите в руско турската освободителна война край мястото, където преди 138 години елховлии посрещнаха освободителите си.

Градът е бил завладян от Тимурташ бей 20 години преди да бъде завладяно Търново. През 1878 г, когато войските на генерал Гурко започнали да настъпват в Елхово, имало 40 хилядна турска армия на Мехмед Паша. По това време в града настанали безредици и затова елховлии се оттеглили в близката кория на около 1км. от мястото не сегашния град и с пушки в ръка го отбранявали. В същото време турската армия отстъпила на юг. Веднага след освобождението на Одрин на 20 януари една кавалерийска част се отправила по поречието на Тунджа и освободила Елхово.

Точно на същото място, където край малката кория жителите на града посрещнали освободителите си бяха поднесени много венци от ОбС, от кмета на общината, от РГС „Гранична полиция”, от ПП ГЕРБ, от политическо сдружение ”Социалдемократи”, БСП, партия ,,Атака”, партия ФБСП, Съюза на офицерите и сержантите от запаса, ,,Федерация за приятелство на народите на Русия и ОНД”, женски клуб на пенсионера „Надежда”, Гимназия ”Св. Св. Климент Охридски”, ПГ „Стефан Караджа”, ОУ „Св. Кирил и Методий”, ОУ,,П. Хилендарски” и от много жители и гости на града.

Руска Георгиева
От Руска Георгиева януари 22, 2016 17:10 Updated
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама