Доц. Живко Колев: “Лекуваните при нас дават само положителни оценки”

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 12, 2017 10:49

Доц. Живко Колев: “Лекуваните при нас дават само положителни оценки”

Първите две три-години имахме големи трудности, но с течение на времето успяхме да завоюваме име не само в нашата област, но и в цяла България. Това се дължи на много фактори. На първо място ние имаме един много добре обучен персонал – пет рехабилитатора, от които трима дойдоха от студентската скамейка, двама завършиха второ висше образование и имат вече магистърска степен. Тези висококвалифицирани кадри, така наречените кинезитерапевти, допринасят изключително много за авторитета на лечебното заведение.
Разполагаме с двама масажисти, които са от курсовете за незрящи. В нашето заведение всеки болен може да получи до 5 безплатни масажа. Повечето от тях се възползват от тази процедура.
През няколко месеца купуваме поморийска луга, с която извършваме процедури. Имаме пациенти, които идват да я ползват при нас, вместо да ходят в Поморие.
На трето място бих искал да кажа за оборудването на болницата. В последните три години, заедно с управителя, посещаваме редовно изложбите на “Булмедика”. Там всички фирми, които имат представителства в България, излагат своите апарати. Представители на някои фирми често пъти ни предоставят апарат, да го апробираме и да си дадем мнението. Когато се убедим, че той е полезен, с помощта на общината, на спонсори, ние успяваме да го купим. Последният, с който се сдобихме, има изключително многообразни възможности както за лечение на болката, така също и за болни, които имат увреждания на централната нервна система. Той е портативен и ние можем да го пренасяме до леглата на болните.
Работим по методики, които малко се ползват в здравните заведения в България. Използваме така наречените комбинирани методики. Например правим компреси морска луга и интерферентен ток или морска луга и магнитно поле. Това са методики, които са показали своята ефективност, които ние сме внедрили и масово ги използваме.
През миналата година купихме апарат, който лекува с лазер, което е много ефикасно при болни, оплакващи се от различен характер, така че благодарение на апаратурата имаме безкрайно много възможности да прилагаме едно добро лечение на болните.
Ние успяхме да направим организация, която е в унисон със съвременните изисквания в рехабилитацията. Какво имам предвид: болният се посреща, преглежда се основно, след което се завежда в стаята. След това санитар ги завежда и им показва къде ще провеждат своето лечение. Те получават своя график.
Освен това ние провеждаме ежеседмични общи визитации, с които се ориентираме за състоянието на болните.
Няколко пъти в месеца, когато имаме интересни болни, правим така наречените рехабилитационни екипи. В тях се събират рехабилитаторите, лекари, медицинска сестра. Аз използвам тези екипи от една страна за запознаване на персонала с тези по-редки заболявания, от друга страна в тях се обсъжда лечението на болните.
Много е важно отношението на персонала към болните. Досега нямаме оплаквания.
Имаме много добри отношения с колегите от съседните градове.
Това, че болни, лекувани при нас, ни търсят отново за лечение, показва, че ние сме на прав път.
С господин Радков отчитаме, че битовите условия не са от най-лошите, но и не са на онова ниво, на което би следвало да бъдат. Българинът вече не иска да има само легло, иска да има санитарен възел, телевизор.
След един месец четвърти етаж на болницата ще бъде освободен и ще започне ремонт. Имаме идея да направим добри условия в стаи с по две легла, със собствен санитарен възел Имаме уверението, че общината ще помогне по отношение на оборудването и ремонта.

Иван Радков - Управител СБПЛР - Любимец

Иван Радков – Управител СБПЛР – Любимец

Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация съществува като такава от 2010 година. Тогава се преобразува от Специализирана болница за активно лечение на вътрешни болести в болница за рехабилитация. Преценихме, че това е най-доброто решение за съществуването на нашата болница, защото нямахме необходимите кадри, не можехме да спазваме постоянните изисквания, които ни се налагаха от медицинските стандарти. Тази година бе доста критична във финансов план за нас, имаше доста натрупани задължения, просрочени заплати, но с течение на годините и с помощта на ръководството на община Любимец продължихме да функционираме и да се развиваме. През последните 4–5 години през стационара годишно преминават около 1 200 пациенти. 65% от тях не са жители на община Любимец, което достатъчно красноречиво говори за качеството на медицинската помощ, предоставяна от нас.
Към настоящия момент нямаме просрочени задължения, а през 2016 година болницата приключи на счетоводна печалба в размер на 4 000 лева. Персоналът, който работи в лечебното заведение, е изключително квалифициран. От петте лекари, тримата са със специалност физиотерапия и рехабилитация, а ръководител на отделението е доц. Живко Колев, който е с две специалности – невролог и физиотерапевт, което изключително много допринася за качеството на медицинската помощ, която предлагаме.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 12, 2017 10:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама