Добивът на дърва породи съмнения у съветник

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 26, 2016 08:11

Добивът на дърва породи  съмнения у съветник

Добивът на дървесина от общините гори предизвика дебат на последната сесия на ОбС – Симеоновград. В една от точките съветниците трябваше да гласуват план за добив през тази година. Той е 2 470 кубически метра. Цената, на която ще се предлага на клиентите от общината, е 52 лева. В нея са включени дейностите маркиране, сеч и извоз.
Антон Петров изказа мнението, че практиката досега показвала, че доста голяма част от дървесината оставала непродадена, а след това се взимала от фирмата, която я е добивала. „Възможно ли е да се направи търг и за нея да се получат доста повече средства“, попита той.
„Защо си мълчахте досега. Защо не го предложи това преди четири години? Ти беше председател на ОбС“, го контрира кметът Милена Рангелова. .
Господин Петров продължи да уточнява механизма: „Фирмите умишлено даваха некачествена дървесина на населението и те постепенно се отказаха да я купуват, защото им предлагаха тънки дърва и акация. Мисля, че само 1 300 кубика през миналата година бяха продадени, а тази увеличаваме добива. В крайна сметка за кого го правим това, за фирма, която се обогатява като получава нещо без търг.“ Той не виждал логиката в това да увеличаваш нещо, което не се търси? „Не сме от вчера и разбираме за какво става въпрос”, заключи съветникът.
Въпросът на кмета бе: „Защо не гъкна през последните години? Явно си знаел какво е ставало?“
Намеси се Дончо Донков: „Всяка година гласуваме същите количества дърва. Миналата бяха 2 400, тази са 2 470 кубика. Така че няма никаква разлика. А това, за което го казвате, не би трябвало да се случва, при условие, че в точка 9 пише, че не се разрешава продажба на физически лица от други общини. Ако има такова нещо, би следвало да означава, че решението на ОбС някой го е нарушавал и по-добре да не го твърдим. Не мисля, че някой го е правил.“
Той отбеляза, че всяка година, като приключат сечта, кметът дава отчет и винаги казва сума, по-малка от тази, която съветниците са му разрешили. За него това е правилното решение, защото, ако позволят по-малко и не достигне за гражданите, е по-лошият вариант. „Не помня през последните 8 години да е изпълняван плана. Дърва винаги са оставали“ заключи той.
При гласуването единствено Антон Петров гласува „против“, за да има възможност да си каже мнението по отрицателния вот. Той отново застъпи тезата, че трябва да има общински предприятия. „Имаме втори мандат кмет и му е ясно управлението. Не направихме нищо за това да ползваме горите“, каза той.
Кметът Милена Рангелов и му припомни: „Не можем да добиваме пясък, чакъл или други работи, защото те са собственост на държавата. Не можем да правим общински предприятия и да играем на търг в МРРБ. Така ли не сте разбрали досега?“

Първа точка от Дневния ред бе „Кандидатстване на община Симеоновград с проекти за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020г. Кметът Милена Рангелова изрази притеснения, че от заложените цели няма да се одобрят всички. Като причина изтъкна, че тази мярка е трябвало да бъде отворена през пролетта, а започва едва през есента и парите за нея са намалени. Освен това има много общини, които  кандидатстват по нея и конкуренцията щяла да  бъде жестока. 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 26, 2016 08:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама