Депутати питат министъра кога ще заработи противоградната защита

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 5, 2018 08:51

Депутати питат министъра кога ще заработи противоградната защита

Кога ще започне да работи противоградната система в областта. Това бе въпросът на депутата Виолета Желева в петъчния парламентарен контрол на 22 юни в Народното събрание.
Отговори Румен Порожанов, министър на Министерството на земеделието и храните. Той каза, че до края на 2018 година ще бъдат извършени всички дейности, свързани с пускането на два командни пункта и реално борбата срещу градушките ще започне от следващия сезон.
Друг депутат от Хасковска област инж. Динков поиска още информация по въпроса. „На 3 март 2017 година на предизборна среща в Харманли министърът на земеделието Десислава Танева обеща, че от 1 януари 2018 г. ще бъде създадено национално предприятие за борба с градушките. Това не се случи, а се случи поразяването на 4 000 декара селскостопански площи. На 9 юни внесохте концепция за борба с градушките Надявам се обсъждането да мине успешно и тя да бъде приета, но ако в бюджета за 2018 година предложите повече средства за защита от тези неблагоприятни климатични условия, аз съм сигурен, че от всички страни ще получите подкрепа.“
Господин Порожанов уточни: „С новите площадки, които изградихм,е ще се покриват около 15 млн. декара от територията на страната. Това е 1/3. Останалите 2/3 трябва да бъдат покрити със самолетен способ, защото ракетният е много скъп.“
Той обрисува ситуацията в северозападна България като страшна и съобщи, че през миналата година са изстреляни 6 000 ракети, а тази година, в средата на сезона са над 9 000. „Има недостиг на пари, плюс болестите по растенията, ситуацията не е приятна. Всичките ни капиталови разходи в момента отиват за борба с градушките, което за нас е проблем“, уточни той.

В община Харманли ще има противоградни площадка в местностите Герена, в землището на с. Овчарово, Сянкова воденица, край с. Браница, Губана, край с. Славяново, Долната ува, край с. Българин, в широколистна гора край с. Иваново, в Домуз гьол край с. Черна могила, в Ампухова кория край с. Изворово, в гора край с. Бисер, в Мерата до с. Доситеево. В община Свиленград те са в местностите Myмнeвo кpaй ceлo Лeвкa в м. Xacaн бaиp.
Ще има в Любимец и с. Лозен. В Димитровград до селата Светлина, Ябълково, Добрич и Злато поле.
В симеоновградска община са в Троян, Дряново и Симеоновград.
В Стамболово има една площадка в общинския център.
В община Хасково площадките са позиционирани край селата Гарваново, Узунджово, Нова Надежда, Брягово, Стамболийски, Войводово, Книжовник и Криво поле.

Преди един месец същите депутати поставиха въпроса за спешно ремонтиране пътищата край граничните села в Сакар планина.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 5, 2018 08:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама