Депутати питат министъра кога ще заработи противоградната защита

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 5, 2018 08:51

Депутати питат министъра кога ще заработи противоградната защита

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, #26/106 29 юни – 5 юли 2018

Свързани публикации

Кога ще започне да работи противоградната система в областта. Това бе въпросът на депутата Виолета Желева в петъчния парламентарен контрол на 22 юни в Народното събрание.
Отговори Румен Порожанов, министър на Министерството на земеделието и храните. Той каза, че до края на 2018 година ще бъдат извършени всички дейности, свързани с пускането на два командни пункта и реално борбата срещу градушките ще започне от следващия сезон.
Друг депутат от Хасковска област инж. Динков поиска още информация по въпроса. „На 3 март 2017 година на предизборна среща в Харманли министърът на земеделието Десислава Танева обеща, че от 1 януари 2018 г. ще бъде създадено национално предприятие за борба с градушките. Това не се случи, а се случи поразяването на 4 000 декара селскостопански площи. На 9 юни внесохте концепция за борба с градушките Надявам се обсъждането да мине успешно и тя да бъде приета, но ако в бюджета за 2018 година предложите повече средства за защита от тези неблагоприятни климатични условия, аз съм сигурен, че от всички страни ще получите подкрепа.“
Господин Порожанов уточни: „С новите площадки, които изградихм,е ще се покриват около 15 млн. декара от територията на страната. Това е 1/3. Останалите 2/3 трябва да бъдат покрити със самолетен способ, защото ракетният е много скъп.“
Той обрисува ситуацията в северозападна България като страшна и съобщи, че през миналата година са изстреляни 6 000 ракети, а тази година, в средата на сезона са над 9 000. „Има недостиг на пари, плюс болестите по растенията, ситуацията не е приятна. Всичките ни капиталови разходи в момента отиват за борба с градушките, което за нас е проблем“, уточни той.

В община Харманли ще има противоградни площадка в местностите Герена, в землището на с. Овчарово, Сянкова воденица, край с. Браница, Губана, край с. Славяново, Долната ува, край с. Българин, в широколистна гора край с. Иваново, в Домуз гьол край с. Черна могила, в Ампухова кория край с. Изворово, в гора край с. Бисер, в Мерата до с. Доситеево. В община Свиленград те са в местностите Myмнeвo кpaй ceлo Лeвкa в м. Xacaн бaиp.
Ще има в Любимец и с. Лозен. В Димитровград до селата Светлина, Ябълково, Добрич и Злато поле.
В симеоновградска община са в Троян, Дряново и Симеоновград.
В Стамболово има една площадка в общинския център.
В община Хасково площадките са позиционирани край селата Гарваново, Узунджово, Нова Надежда, Брягово, Стамболийски, Войводово, Книжовник и Криво поле.

Преди един месец същите депутати поставиха въпроса за спешно ремонтиране пътищата край граничните села в Сакар планина.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 5, 2018 08:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.