Дъждът превърна Капитан Андреево в пристанище (обзор)

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 24, 2016 16:41

Дъждът превърна Капитан Андреево в пристанище (обзор)

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 3/651, година XIV, 22-28 януари 2016

Свързани публикации

Дъждът в региона започна в събота, 16 януари, следобед и продължи до другия ден на обед. Той ту се засилваше, ту намаляваше, а на няколко пъти през нощта валеше като из ведро.

По това време в другите части на страната валеше обилен сняг. В Хасково например той бе с дебелина 20 сантиметра, а по най-високите части на Сакар и Родопите имаше не повече от 10.
Първи на проливния дъжд реагираха от село Бисер. Там на две места новата канализация се задръсти. Наложи се автомобили на Пожарната и на община Харманли с помпи и друга техника да отстраняват проблема. Служители останаха да дежурят през цялата нощ, за да са спокойни хората, съобщи зам.-кметът Валентина Димулска.
За неделя метереолозите предвиждаха дъждът да продължи и не очакваха в този регион да вали сняг. От началото на новата седмица се очакваше температурите да паднат много под нулата. За това от Образователния инспекторат предупредиха директорите на училищата да предприемат необходимите действия, за да осигурят нормални условия за учебния занятия на учениците. Но прогнозата не се сбъдна и температурите не паднаха много под нулата.
Реките Марица и Харманлийска започнаха да вдигат нивото си още в събота следобед, а през вечерта тенденцията се увеличи. В неделя около обяд р. Харманлийска стигна най-високия си праг – 5,90м., при критичен – 5.60. Тогава мазето на ЛИДЛ започна да се пълни с вода, а пожарните започнаха я изпомпват. Магазинът бе затворен. По това време започна да блика вода и в някои мазета на съседния квартал „Тракия“. От общината препоръчаха собствениците на коли, които са в приземните гаражи в тази част на града, да ги преместят превантивно. Това и направиха.
Количеството паднал дъжд бе 90 л на квадратен метър, а канализациите могат да приемат до 40.
Между ЛИДЛ, Тим Ойл и гумаджийницата се образува езеро и движението по този участък от Международния път бе спряно.
През това време стана разлив на река Харманлийска в село Стойково и там бе спряно движението. По-надолу по нейното течение пострадаха селата Динево, Стойково и Родопи.
Няколко дни, след като митница Свиленград премина към митница Бургас, на 17 януари, пунктът на Капитан Андреево стана като пристанище. В северната му част, където преминават тежките камиони, се образува езерото, с около половин метър дълбочина. Служителите спряха да обслужват тирове и се образува опашка от няколкостотин автомобила.
Другата част на пункта, където преминават леки автомобили и автобуси, не е засегната и те преминават. В неделя вечерта водата се изтегли и сухопътната ни граница с Турция се появи.
Граничният пункт Славеево – Кипринос, община Ивайловград, бе затворен заради лошите метеорологични условия. Поради тази причина за повече от 20 часа бяха затворени пътищата Симеоновград – Опан и село Долни Главанак – Малко Брягово – Ефрем в община Маджарово.
Нивото на река Бисерска край Любимец се вдигна, но пощади помпени станции.
В неделя следобед бе обявено частично бедственото положение в община Тополовград, заради преливане на река Синаповска, излизането й от коритото и наводняване на дворове, къщи и стопански постройки в с. Синапово. Там дъждът бе над 50л./кв.м,
Частично бедствено положение бе обявено и за община Хасково. Там селата Динево, Стойково и Родопи нямаха няколко дни питейна вода.

Какви са щетите?
От двудневния дъжд има много щети по пътищата и съоръженията по тях. В село Бисер отново има пропадания на улици заради новата канализация.
Има много свличания по новия жп участък близо до Харманли.
Водата от река Харманлийска преля дигата до бившите казарми и наводни земеделски площи. Ниската част от моста на реката до железния мост отново се наводни и причини щети за земеделските стопани. Не са засегнати жилищни сгради.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 24, 2016 16:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама