Дългоотлаганият проблем трябва да започне да се решава

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 25, 2016 11:45

Дългоотлаганият проблем трябва да започне да се решава

Новото управление на Харманли вече се сблъска с най-сериозния проблем – наводняването на ниските части от града. Това се случва при всеки по-сериозен дъжд. За този проблем ние пишем от 10 години, но екипът на пре-дишния Михаил Лисков или бе неграмотен, или си мислеше, че с партийни заклинания ще го реши. Той така и не разбра, че има няколко невралгични неща, които ако се оправят последствията ще бъдат поносими. Не успя. И сега на друг ще се наложи да се заеме с тях.
Канализацията на града е строена преди повече от 50 години. На много места тя е задръстена и допреди два месеца не бяха правени сериозни опити тя да се почисти.
Когато е чертана, проектантите от Пловдив са имали предвид едни фактори, а половин век по-късно те са други и много повече. Още тогава имаше дебати по този въпрос. Например канализацията на Главната улица се правеше през 1972 – 73 година от местното БКС. Там се положиха тръби с радиус 1 метър. Това притесни мнозина и те се оплакваха на партията, че диаметърът е малък и няма да може да поеме всичката вода. Бе извикан за обяснения проектантът Сребрев, който в Общинския комитет на БКП обясни, че ако тръбите са по-големи, няма да има по-добър отток и тягата ще е по-малка. “Другарите” повярваха на инженерната мисъл.
Другото звено в сложния пъзел е заустването на канализацията в река Харманлийска. Тя е до Френския мост, а нивото й и това на най-ниската част в квартал „Тракия“ са с разлика 1.70. Което означава, че щом водите на река Харманлийска се вдигнат над 5.60, двете нива се изравняват. Водата започва да се връща в канализацията. Най-напред това се усеща в ЛИДЛ и квартал „Тракия“.
Специалисти коментират, че този проблем може да се разреши, като се постави клапа на изхода и тя ще блокира връщащите се води. Ако пък налягането в канализацията се увеличи, то част от водата ще изтече в реката.
Това е работа на парче и не може да реши въпроса на целия град.
Проблемът може да се оправи само чрез цялостното изграждане на воден цикъл на града и селата. Това е най-спешната задача и нейното решаване трябва да започне веднага. Такава възможност вече имаше, тя се предостави на общините в рамките на Оперативна програма „Околна среда“ и е абсолютно необяснимо защо не е направено и тук , както това стана в съседния Свиленград например.
По този начин ще се по-добри и качеството на питейната вода. Досега се построи пречиствателна станция за 6 милиона, пречистваща чиста вода, която след това влиза в мръсната канализация. След това се смениха манесмановите здрави водопроводи на улиците „Иван Вазов“ и „Алеко Константинов“, без да се знае дали техният диаметър съответства на цялостната мрежа на града. В такива случаи се казва: Слагане на каруцата пред коня.
Никой досега не се вслуша в мнението на специалистите, които препоръчваха първо да се направи изследване за необходимостта от смяна на схемата за водоснабдяване, чрез изготвяне на предпроектно проучване. То трябва да обхване водоизточника, поетапна смяна, изграждане и възстановяване на амортизираната водопроводна мрежа. Така ще се осигури непрекъсваем процес на услугата за пречистване, довеждане и отвеждане на водите. Трябва да се планира подмяна, изграждане и възстановяване на канализация, отговаряща на нуждите и законовите норми, за да се опазва околната среда и подземните води и изграждане на пречиствателна станция за отпадни води. Едновременно с това трябва да се почистят речните корита и да се изградят предпазни диги, където е необходимо.
Всичко това може да се финансира по европейски програми. Досега са пропуснати няколко шанса, дано новите управляващи хванат последния влак, за да може след няколко години при пороен дъжд да не надзъртат тревожно през прозореца.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 25, 2016 11:45
Напиши коментар

3 коментара

 1. харманлиец януари 26, 12:08

  Клапата няма да ви реши проблема господа. От страната на реката – тя ще бъде подпряна от високата вода и отново водата, която идва от квартал Тракия(и ниските части на града) ще се върне в ниските части и мазетата, защото няма да може да изтече. Водата от реката НЕ СЕ връща и да тръгва нагоре към канала,а водата от канала не може да преодолее съпротивлението на високата вълна и не може да изтече(Вие искате да създадете допълнително съпротивление с обратна клапа по пътя и?защо?)
  Ако мислите, че има такъв голям напор, че да преодолее напора на високата вълна в реката – то това ще се случи и сега без клапа. Отделно мислите ли че тези клапи ще уплътнят така добре, чисто експлоатационно?
  Откачете ниските заустени канали от главния колектор и помислете за направа на друг водящ с подходящ диаметър(само за тях) ,ако трябва помислете и изграждането на ретензионен обем с нужната окомплектовка.

  Отговори на този коментар
 2. странно януари 26, 00:48

  Иване, ти и хиляда такива статии можеш да пуснеш. Ако пък привлечеш за коментар и Бързев, който е специалист в областта и вече е работил по изграждане на воден цикъл, но в друг град, още по – авторитетно ще ти звучат статиите. Обаче нали си наясно, че всичко това е само празно дърдорене и че важни са не думите, независимо твоите или на кмета, а ДЕЛАТА на общинското ръководство, независимо с какъв цвят е. Досега такива нямаше. Щом повдигаш въпроса, пиши точно, конкретно и ясно какво ще прави Общината в тази посока, какви пари е намерила, по какви програми кандидадатства, има ли одобрен проект, кога ще започнат строителните дейности – ей такива неща. А иначе проблема е актуален – тази година, за разлика от миналата, май се очертава като не дотам суха и преваляванията са си доста чести, пък като се има предвид, че в последните две – три години валежите съвсем не са в обичайните за региона количества, изобщо няма да е за изненада, ако по – нататък през годината има и други такива обилни валежи.

  Отговори на този коментар
 3. petar petrov януари 25, 13:35

  Браво, чакаме с нетърпение да видим, изграждането на нова канализация. Ура!!!!!Най-после без вода в мазетата!!!

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

 • 9 518 180 преглеждания