Членовете на ЕП въвеждат финансови санкции за политически организации на паневропейско ниво

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 19, 2019 14:51

Членовете на ЕП въвеждат финансови санкции за политически организации на паневропейско ниво

Членовете на ЕП въвеждат финансови санкции за политически организации на паневропейско ниво. Те са срещу тези, които умишлено злоупотребяват с лични данни в кампаниите за европейски избори. Санкциите са с цел да защитят европейската демокрация.
Във вторник, 12 март, Европейският парламент прие нови правила относно политическите кампании, използващи лични данни, с 586 гласа „за“, 55 „против“ и 24 „въздържали се“.
Неотдавнашни случаи като скандала с Фейсбук / Кеймбридж Аналитика/ подчертаха как злоупотребата с лична информация може да подкопае демократичния процес – което в случая с Кеймбридж Аналитика включва придобиването на милиони профили в социални медии от частна компания, в разрез с условията за ползване на платформата, и тяхното последващо използване в базирани в САЩ политически кампании. В резултат на това се въ-веждат финансови санкции за онези европейски политически партии и фондации, които съзнателно действат извън правилата за защита на данните в своите кампании за европейски избори.
В рамките на три месеца от изпълнително решение на надзорния орган на държава членка, комисия от независими експерти в областта ще трябва да определи дали дадена организация е действала умишлено. Службата за европейски политически партии и фондации ще има право да налага санкции, които биха могли да възлизат на процент от техния текущ годишен бюджет от ЕС, както и тяхното изключване от финансирането за следващата година.

Следващи стъпки
След като новите разпоредби бъдат одобрени от Парламента, се очаква Съветът на ЕС да ги приеме през април, преди европейските избори. Новите правила ще бъдат обвързващи и пряко приложими във всички държави-членки в деня на публикуването на регламента в Официалния вестник на ЕС.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 19, 2019 14:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама