Честваха 10 години от побратимяването на градовете Ивайловград и Лонго

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 17, 2019 09:49

Честваха 10 години от побратимяването  на градовете Ивайловград и Лонго

С тържество бе отбелязана десетата годишнина от побратимяването Ивайловград и град Лонго, Франция. По този случай бе организирано шествие от ученици от средно училище „Христо Ботев“. Участниците в него бяха облечени във фолклорни носии от селата Долно Луково, Свирачи, Драбишна, Покрован, Гугутка, Славеево, Хухла и Мандрица.
Кметът на общината Диана Овчарова и Реймонд Филипяк, председател на Комитета за Европейско побратимяване на Лонго, вдигнаха покривалата на две пейки.
Едната тях е посветена на приятелството с френския град, а другата, показва двете най-емблематични елемента на Ивайловград – стих на любимия поет Ивайло Балабанов и Антична вила „Армира“.
Официалните гости залесиха 10 дръвчета, символизиращи 10-те години от побратимяването на Ивайловград и Лонго.
Събитията по повод 10-годишния юбилей продължиха на антична вила „Армира“ с тържествен концерт на Детска хорова формация „Евмолпея“ от Пловдив. Те представиха разнообразен репертоар, от любими български песни в нов аранжимент, както и френски и английски песни. Поздрав към гостите отправиха и ТК “Карамфилчето”, с ръководител Светла Кюмюрева, и извънкласна форма за народни танци при СУ “Христо Ботев”, с ръководител Светлана Стоева.
Френската делегация посети и църквата “Св.св Константин и Елена” в с. Долно Луково, с. Мандрица и с. Свирачи, където бяха посрещнати от кмета Тянка Пехливанова.
Гостите имаха възможност да разгледат етнографска малоазийска експозиция, с представени традиционни за бита предмети, и носии, както и да опитат традиционни гозби, сред които и домашно приготвени хляб и масло.
Официалните гости на събитието бяха Филип Дотрмер – заместник-кмет по международните въпроси на община Лонго, Жан Пиер Глац и Джим Бине – също част от Комитета по европейско побратимяване на Лонго, Жан Мари Лапио – готвач и директор на хотелите „Кампаний“, Пиер Жансен – филателист, Виеслав Пардика – кмет на град Науенчов, Полша, Марта Глос – председател на Общински съвет на Науенчов, Стефан Танев – общински съветник от Ивайловград, и пред представители на институции в общината, граждани и гости на Ивайловград.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 17, 2019 09:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.