Честваха 10 години от побратимяването на градовете Ивайловград и Лонго

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 17, 2019 09:49

Честваха 10 години от побратимяването  на градовете Ивайловград и Лонго

С тържество бе отбелязана десетата годишнина от побратимяването Ивайловград и град Лонго, Франция. По този случай бе организирано шествие от ученици от средно училище „Христо Ботев“. Участниците в него бяха облечени във фолклорни носии от селата Долно Луково, Свирачи, Драбишна, Покрован, Гугутка, Славеево, Хухла и Мандрица.
Кметът на общината Диана Овчарова и Реймонд Филипяк, председател на Комитета за Европейско побратимяване на Лонго, вдигнаха покривалата на две пейки.
Едната тях е посветена на приятелството с френския град, а другата, показва двете най-емблематични елемента на Ивайловград – стих на любимия поет Ивайло Балабанов и Антична вила „Армира“.
Официалните гости залесиха 10 дръвчета, символизиращи 10-те години от побратимяването на Ивайловград и Лонго.
Събитията по повод 10-годишния юбилей продължиха на антична вила „Армира“ с тържествен концерт на Детска хорова формация „Евмолпея“ от Пловдив. Те представиха разнообразен репертоар, от любими български песни в нов аранжимент, както и френски и английски песни. Поздрав към гостите отправиха и ТК “Карамфилчето”, с ръководител Светла Кюмюрева, и извънкласна форма за народни танци при СУ “Христо Ботев”, с ръководител Светлана Стоева.
Френската делегация посети и църквата “Св.св Константин и Елена” в с. Долно Луково, с. Мандрица и с. Свирачи, където бяха посрещнати от кмета Тянка Пехливанова.
Гостите имаха възможност да разгледат етнографска малоазийска експозиция, с представени традиционни за бита предмети, и носии, както и да опитат традиционни гозби, сред които и домашно приготвени хляб и масло.
Официалните гости на събитието бяха Филип Дотрмер – заместник-кмет по международните въпроси на община Лонго, Жан Пиер Глац и Джим Бине – също част от Комитета по европейско побратимяване на Лонго, Жан Мари Лапио – готвач и директор на хотелите „Кампаний“, Пиер Жансен – филателист, Виеслав Пардика – кмет на град Науенчов, Полша, Марта Глос – председател на Общински съвет на Науенчов, Стефан Танев – общински съветник от Ивайловград, и пред представители на институции в общината, граждани и гости на Ивайловград.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 17, 2019 09:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама