Бюджет 2010 – Харманлийско НДК и улици с дупки като кратери

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 1, 2010 08:16

Бюджет 2010 – Харманлийско НДК и улици с дупки като кратери

Новия бюджет на община Харманли за 2010 година се е свил на е 18.1 млн. при положение, че в средата на миналата година харманлийскиия градоначалник гордо казваше, че може да достигне 50 млн. Местните приходи в него през 2010 ще са по-малко от миналогодишните – планирани са 12.3 млн. Миналата са били събрани 14 838 млн. и това е едва 86.61%. при план 17 133 млн. При държавните приходи процентът на изпълнение е по висок, но е 8.5 пункта по малко от стоте процента. Общото изпълнение на приходите е 88.07%. Такива са цифрите от внесената за обсъждане докладна, подписана от зам-кметът инж. Г. Генев

При имуществените данъци постъпленията пред 2009 са 100, 32%. Най-много е преизпълнен плана при събирането на налози от недвижимите имоти – 126.22%. В перото при придобиване на имущество планът е изпълнен 70,59%

При изпълнението на неданъчните приходи процентът е около 70-те. – по-точно 72.14. Не са събрани достатъчно пари от такси, а такса “смет” е преизпълнена на 120.41%.

Най-зле е положението при продажба на имоти и причината за това според обясненията, подписани от зам-кмета Генев е липса на интерес към имоти. Продадени са едва 20% от заложените 2.48 млн.

“Философията на бюджет 2010 на община Харманли е да осигурим средства за запазване на социалната и културни дейности, работните места и помощ на местния бизнес. Съобразявали сме се с реалностите по време на криза”, каза г-н Лисков при публичното му обсъждане през миналата седмица. Намаленията във всички пера той не коментира, но нарече бюджета “консервативен”. В него се запазвали миналогодишните суми за спортните дейности, а образованието разполагало с добър бюджет, защото имали хубав преходен остатък. Той смело декларира: “Спазваме точно буквата на закона и 45 дни след приемането на бюджета на страната, ще приемем и нашия”.

Изражението на лицето му се промени, когато коментираше политиката общинското ръководство в сферата на здравеопазването: “ Хубаво е да кажа, че нашата болница ще остане да съществува, за разлика от останалите в региона. Това не мога да го направя, правим всичко възможно болницата да я има. До момента не е подписала договор със Здравата каса”. Той допълни, че държавата повишавала изискванията на подобни здравни заведения.

Кметът през миналата година е успял да похарчили 16 347 млн. лева и това са разходите, които са изпълнени едва 67.97% – нормално след като приходите са по-малко.Даренията за общината са за 36 000 лева.

В края на годината общината има депозит от 4.3 млн. лева от които всеки месец получава около 15 хиляди лева чиста пара.

Харманлийския градоначалник даде данните за изпълнението на миналогодишния бюджет, който е бил плануван 24. 5 млн., а са изпълнени 21 180 млн. или около 88.07%. Разликата той обясни, че са просрочени плащания от 3 248 млн., като от тях 2 185 млн. за ремонта на пътя до с. Славяново – пари от европейски програми. Другата голяма сума е за тази за пречиствателната станция. 600 хиляди трябвало да се преведе държавата за нея. Остават около 460 хиляди, които вероятно са на частни фирми, които са извършвали някакви услуги на общината и си чакат парите от там.

Още цифри

за изграждане на улици и тротоари са предвидени 70 000 лв.. Имало неразплатени средства да общинския пазар за 288 хиляди. За лагера в Добринище са предвидени още 128 хиляди един път, и доставка и обзавеждане на за 58 615 втори път. Вероятно и това са неразплатени през миналата година суми. 153 хил. са предвидени са за доремонитране на детска градина “Ален мак”- тези пари ще дойдат от централния бюджет. Предвидени са 1.124 млн. (ако държавата ги даде) за прословутата пречиствателната станция, която е като бездънна яма, а други 1.5 млн. трябва да дойдат за сепарираща машина за сметището, с което разделното събиране то боклуци наистина да стартира.

За ремонта на сградата на Тютюнева ще се похарчат 200 хиляди от общината и още 100 хиляди от някъде другаде. В същото време за две други сгради – тези на бившето общежитие без стълби и за недовършената гимназия в края на улица „Алеко“ не се споменава нищо.

Това, което заслужава адмирации е, че се предвидени 50 000 лева за детски площадки на ул.:“Г. Жечев“, в парк „Флора“. Включено и възстановяване спортната площадка в болницата за 100 000 – тези пари се надяват да дойдат от София. За болницата са предвидени 35 хиляди от местния бюджет, а за образованието са отделени 4 132 млн.

В Горска компания ще взимат за 32 хиляди машина за рязане и цепене на дърва

От форума на „Сакарнюз“

от Достоен човек

Това не е никакво обсъждане на проекто-бюджета на гр. Харманли! Заявявам Ви най-отговорно,че се срамувам от съгражданите, пишещи и коментиращи тук! При наличието на толкова проблеми да се занимаващ единствено с ,,празни“ приказки и обидни епитети! Според горепишещите, само те са най-кадърните и най-разбиращите във всяка една област.

от майка

Не знам какви са цифрите в бюджета но знам, че дупките по улиците са ужасни и никой не говори за тяхното оправяне. В града има само една свястна детска площадка, местата за масов спорт са ограничени, пенсионерите с ужас пресичат бул. “България”. Населението намалява, защото не се създават работни места. Никой не обръща внимание на младите майки, които увеличават населението в града. Надявам се някой от общинските съветници да постави въпроса пред червения кмет.

от татко

Майко, като си сложиш черните очила, ще видиш дупките още по големи и една площадка няма да видиш, а за булеварда, какво да говорим – по него пенсионерите бягат за здраве. Чудя се кмета защо не отвори заводите? А на младите майки внимание ще обърнем!

от как`Сийка

От 18 млн бюджет, повече от 10 млн. е да издръжка на общинската администрация.800 и кусур хиляди лева за Горската компания… Всичко е показано доста окрупнено и завоалирано.Неспециалист трудно би се ориентирал…

от безпристрастен

Чистотата навсякъде е дело на всички, народа е казал, че 10 да чистят и един да цапа пак няма да е чисто! Междублоковите пространства да не би да не са отговорност на живущите наоколо? От години не съм виждал организирано да се чисти, задълженията са общи, не на този или онзи!!! Трябва сами да си изградим по-доброто бъдеще за нас самите и за децата ни, а не да чакаме някой, пък бил той червен, син или зелен! От толкова злоба само ще пропадаме още и още… Що се касае за бюджета – добре, че поне ще има такъв и дано да е разпределен правилно. P.S. Бюджетът зависи от приходите! Вие платихте ли си данъците или още не?

от какво обсъждане

Какво обсъждане трябва да направи опозицията след като бюджета беше публикуван предната вечер на официалната страница в интернет и то без никакви разбивки. Поредна година това се прави нарочно, за да няма въпроси на публичното обсъждане и да сме ок пред медиите. Но се вижда едно – пари се предвиждат за лагера, бизнесцентър и т.н. Всяка година се точат натам средства. Има доста външни финансирания, но не виждам защо не се предвиждат финансирания за ОБЩИНСКИТЕ училища? Нали за да кандидатстват по проект общината трябва да има съучастие, няма предвидени суми за тях! За пореден път! Това са част от въпросите, които трябва да зададе опозицията.

от как`Сийка

И още нещо: Бих искала да видя сумите за издръжка на вилата на съвета и вилата на горската компания отделно от общия кюп. Предвиденото за издръжка на общинска администрация е необходимо да бъде разбита по точни пера – да се знае: колко за заплати, колко за поддръжка, командировъчни, консумативи и т.н. Ето подходящи въпроси на опозицията при обсъждането. Г-жи и г-да от ГЕРБ, Средна европейска класа и Атака- приемете го като поръчение на избирателите и изнесете информацията пред тях!

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 1, 2010 08:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама