Будителят, който всяка сутрин буди тополовградчани

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 14, 2018 15:13

Будителят, който всяка сутрин  буди тополовградчани

Вече 20 години един човек е част от Главната улица на Тополовград. Без него тя няма да бъде така живописна. Това е Благой Иванов или както всички го знаят Блажко. Той продава вестници, списания, кръстословици и даже ремонтира часовници. Коментира политиката, има мнение по жизненоважни въпроси на страната, създава добро настроение у минувачите.
Всяка сутрин преди всички той отваря своя павилион и подрежда старателно получените вестници и други печатни издания. Прочита заглавията, някои от статиите, и вече е готов с резюме за тях в очакване на клиенти. Блажко, освен че познава повечето от тях, знае какво ги интересува и какво ще купят. Препоръчва им най-новото излязло на пазара, осведомява ги за други подобни издания. Нещо като сайтовете за търговия в Интернет, където, като проявиш интерес към даден продукт, те информират за подобни, избрани от други купувачи.
Започнал е тази работа преди 20 години, когато търговци от Ямбол му предложили да продава печатни произведения. Съгласил се. И от шофьор, съкратен от ДАП-а, станал търговец. Продавал книги и вестници на различни места в града и така допринасял за интелектуалното развитие на гражданите на Тополовград.
Казва, че тези, които са свикнали да купуват вестници, продължават да го правят и не се интересуват много какво пише в Интернет.
От 1998 г. до сега не е прекъсвал да работи, не е ползвал и ден болнични. Няма намерение да спира, макар заплатата му да е около 100 лева, защото работи на половин ден.
Хобито на Блажко е рибарството и през свободното време ходи за риба. На един язовир се запознал с жената, с която живее от 10 години. Рускинята Валентина е до него през последното десетилетие и го глези с кусни закуски, а Блажко всяка сутрин ги взима със себе си в павилиона, който ухае на вкусно. Неговите съседки на улицата не пропускат да коментират това.
„Със съпругата ми следим отблизо политиката, наясно сме какво става по света и у нас. Човек в днешно време трябва да бъде информиран“, обяснява любопитството си. Освен това двамата обичали да решават и кръстословици.
Настроението около търговския обект на Блажко винаги е на макс. Хората идват при него, разговарят, споделят и си тръгват удовлетворени. И няма как да не е така, защото той винаги е усмихнат. „Аз не обичам намусени хора. Не ми е приятно, да влезна в магазин, например, и да ме гледат сериозно. Разговарям с хората и обичам да им казвам в очите каквото ме вълнува. Не обичам тези, които шикалкавят! Аз искам да се знае истината! Старая се да бъда любезен с всички. Ако на някого не мога да отделя достатъчно внимание, другия път ще се реванширам.“
Така е всеки предиобед на Главната улици в Тополовград. Следобедът обаче атмосферата става друга. Улиците обезлюдяват, стават пусти. Няма го и Блажко с неговата усмивка и вечна готовност да си поприказва с клиенти и минувачи.
На другата сутрин животът по нея започва отново да кипи.  Местният будител пак е на поста си, а за Тополовград е радост, че има такива личности като Блажко.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 14, 2018 15:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.