БТВ се занимава с питейната вода на Симеоновград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 11, 2007 19:28

Акценти

  • От две години насам здравната инспекция сезира органите, а в началото на 2007-ма година резултатите от лабораторните анализи са изпратени в Министерството на здравеопазването.

Свързани публикации

В сряда вечерта в централната информационна емисия телевизия бТВ излъчи репортаж от Симеоновград. Той е във връзка с препоръката на жителите на града да не пият вода от чешмите, отправена от регионалната здравна инспекция. Мярката е заради констатираното високо съдържание на манган, надвишаващо 20 пъти установените норми. Симеоновград няма алтернативен водоизточник, а изграждането на пречиствателна станция не е по силите на ВИК-а без допълнително финансиране.
Манган има във водата от целия водопреносен район на река Марица, коментираха от (Регионалната инспекция за опазване общественото здраве) РИОКОЗ. С различни стойности завишения има в Димитровград, Харманли, Свиленград, Първомай и Пловдив. Концентрациите са най-високи в Симеоновград , заради липсата на пречиствателна станция.
От две години насам здравната инспекция сезира органите, а в началото на 2007-ма година резултатите от лабораторните анализи са изпратени в Министерството на здравеопазването.
До намиране на решение водата, която пият симеоновградчани, де факто не е питейна. Поне според изискванията на наредба №9 на МЗ.
В момента РИОКОЗ започва изследване на всички водоизточници в града. Резултатите ще бъдат изпратени на община Симеоновград, областната управа, ВИК и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 11, 2007 19:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама