БТВ се занимава с питейната вода на Симеоновград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 11, 2007 19:28

Акценти

  • От две години насам здравната инспекция сезира органите, а в началото на 2007-ма година резултатите от лабораторните анализи са изпратени в Министерството на здравеопазването.

Свързани публикации

В сряда вечерта в централната информационна емисия телевизия бТВ излъчи репортаж от Симеоновград. Той е във връзка с препоръката на жителите на града да не пият вода от чешмите, отправена от регионалната здравна инспекция. Мярката е заради констатираното високо съдържание на манган, надвишаващо 20 пъти установените норми. Симеоновград няма алтернативен водоизточник, а изграждането на пречиствателна станция не е по силите на ВИК-а без допълнително финансиране.
Манган има във водата от целия водопреносен район на река Марица, коментираха от (Регионалната инспекция за опазване общественото здраве) РИОКОЗ. С различни стойности завишения има в Димитровград, Харманли, Свиленград, Първомай и Пловдив. Концентрациите са най-високи в Симеоновград , заради липсата на пречиствателна станция.
От две години насам здравната инспекция сезира органите, а в началото на 2007-ма година резултатите от лабораторните анализи са изпратени в Министерството на здравеопазването.
До намиране на решение водата, която пият симеоновградчани, де факто не е питейна. Поне според изискванията на наредба №9 на МЗ.
В момента РИОКОЗ започва изследване на всички водоизточници в града. Резултатите ще бъдат изпратени на община Симеоновград, областната управа, ВИК и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 11, 2007 19:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.