БСП протестират срещу изградения от тях лагер

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 26, 2016 14:10

БСП протестират срещу изградения от тях лагер

Акценти

  • По въпросът със статута на бежанския центрър България се съобразява със европейското законодателство, което изключва лагери от подобен тип да са затворени

Свързани публикации

От БСП – Харманли, са възмутени от „вандалски прояви на бежанците“ и ще внасят промени в Наредба на общината. В своя декларация във Фейсбук те настояват и за промяна на статута на Временния приемателен център за бежанци от отворен в затворен тип.

Те са против разширяването на лагера и за изграждане на пречиствателна станция към него.

Червените подкрепят протеста на 4 септември, организиран от ВМРО, „срещу безобразията на мигрантите“.

За онези, които не знаят, да припомним, че мястото на бежанския лагер в Харманли бе посочено от правителство, в което управляващи бяха БСП. Това бе скрито за харманлийци, а местната власт не реагира публично, когато това стана. Вече при свършен факт, пред електората си, кметът Михаил Лисков се правеше на герой и бе против мигрантите в Харманли. Но в началото на 2014 година правителството на Пламен Орешарски отпусна на общината около 8 милиона за инфраструктура. Целта бе да се потуши до някаква степен напрежението срещу бежанците. Поръчките бяха дадени на избрани фирми, след което протестите на тогавашната местна власт спряха. По-късно, когато лагерът бе изграден и започнаха назначенията в него, те ставаха с благословията на тогавашния заместник–кмет Минка Стоянова и доминираха кадри на БСП. Кандидатите ходиха при нея лично за одобрение.

Първоначално лагерът бе от затворен тип, а как стана така, че изведнъж се „отвори“, червените не дадоха отговор. Сега, след като не са на власт, остатъците от червената партия са решили, че проблемът с бежанците е чувствителен за местните хора и така могат да си повишат рейтинга. В тази сфера ще се конкурират с новите активисти от ВМРО, които също се борят за място под слънцето.

От активността на двете страни по този въпрос се разбира, че търсят повече политическа изява, отколкото осигуряване на обществен ред и спокойствие на избирателите си. Но си намирисва и на ксенофобия. Правят го в напрегнат момент, когато справянето с прииждането на нелегални мигранти в страната е национален проблем.

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 26, 2016 14:10
Напиши коментар

8 Коментара

  1. август 27, 00:25

    Ще има едни палячовци дето протестират а други направиха пачки евро от сирийците… Баламите никога няма да свършат ….

    Отговори на този коментар
  2. # август 26, 23:03

    Много им е криво на комунетата, че изтърваха властта.

    Отговори на този коментар
  3. Володя Костадинов август 26, 22:15

    Иване, за пореден път показваш, че не си в час.Слугинажа който демонстриращ те прави все по жалък и трагичен.Продължавай и дерзай в същия стил и със сигурност ще те потупат по рамото.

    Отговори на този коментар
  4. Теа август 26, 15:07

    Интересно е как чинно Лисков се подчиняваше на заповедите на Орешарски – да се превърнат някогашните казармени сгради в бежански лагер, а сега тръгна да недоволства и да протестира……Сливи ли имаше в устата!?Защо не възропта още тогава, а сега се сетил? За да трупа дивиденти, които са така нужни сега на издъхналата столетница…..

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама