Броят прасетата по задните дворове

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 21, 2019 07:36

Броят прасетата по задните дворове

Прасетата, които се отглеждат в задните дворове на къщите, трябва да излязат „на светло“. В много случаи те са без регистрации и са главен фактор за пренасяне на Африканската чума по прасетата (АЧП). Това е мнението на ветеринарни доктори и е част от мерките, набелязани от спешно свиканата областна епизоотична комисия във връзка с разпространението на Африканска чума по свинете у нас. След нейното заседание областният управител на Хасково – Станислав Дечев, издаде заповед от 7 точки. Документът, чрез общинските комисии, ще бъде доведен до знанието на живеещите в селата, където най-често се отглеждат прасета.
„Болестта е особено опасна, защото е вирусна и се разпространява много бързо. За нея няма нито ваксина, нито лечение,“ обясни д-р Георги Илиев от БАБХ – Хасково.
В Северна България вече има регистрирани зони с болни и мъртви животни, но последната точка е в юга – с. Зидарово, община Созопол.
Към тези стопани, които гледат по няколко бройки прасета и те не са обявени в регистрите – т.нар. животни от „задния двор“, призивът е бъдат “извадени на светло”, тези животни. „Това е важно – трябва да се знае къде точно и по колко животни има, за да може бързо да се реагира, ако и област Хасково бъде засегната от чумата“, отбеляза д-р Владимир Хърсев.
Ветеринари споделят, че има няколко човека от областта, които продават малки прасенца, без да са регистрирани по надлежния ред. Те ги знаят, наложили са им по няколко акта. Въпреки всичко това не ги спира и те продължават да се занимават с тази дейност. Докторите казват, че не могат да влезнат в дворовете им, за установят при какви условия отглеждат животните и дали са спазени санитарно-хигиените норми.

Африканската чума по прасетата не е опасна за хората, но е фатална за заразените животни. В районите, в които се разпространи заразата, икономическите загуби са огромни.

В Хасковско има една голяма свинеферма, в която се отглеждат 3 000 прасета. Още две са фермите от тип А, те са фамилни стопанства със свине майки.
Опасното в случая е, че ако до 3 км от тях се открият заразени животни, изрядните стопанства трябва да се ликвидират.
През миналата година чумни огнища в България бяха регистрирани във Варна, Добрич и Силистра. В съседна Румъния те бяха около 1000.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 21, 2019 07:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама