Болница получи кувьоз от национална кампания за капачки

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 11, 2019 07:28

Болница получи кувьоз от  национална кампания за капачки

Кувьоз за родилно отделение получи харманлийската болница през тази седмица. Той е от националната кампания „Капачки за бъдеще“, инициирана от Лазар Радков и Мартина Йорданова.
В нея се включи и Харманли, като на централния площад бе поставено голямо метално сърце, в което хората поставят събраните капачки. В него и още два пункта бяха събрани общо 723 кг. капачки.
При посрещането на дарителите д-р Чанкова, управител на „МБАЛ – Харманли“ ЕООД благодари на инициаторите, че са избрали тяхното болнично заведение.
„Тук много хора се включиха в кампанията и не случайно логото е „Харманли дарява от сърце“, каза кметът Мария Киркова, която присъстваше на събитието.
Доброволките Миглена, Дария, Красимира и София, разказаха кое ги е мотивирало и как обеднявали усилията в кампанията си така, че това не тежало на никой.
Мартина им благодари за времето и пространството, които са отделили за кампанията.
В кувьозът, на стойност 12 000 лева, ще могат да се поддържат температурата и влажността, близки до тези в майчината утроба, в продължение на един, два часа след раждането, само докато бебето бъде заведено до Хасково. Болницата в Харманли има сключен договор с неонатолог от областния град, където за него да се полагат необходимите грижи.
Лекари от отделението обясниха, че към този кувьоз може да се добави допълнителна апаратура за осигуряване на постоянен приток на кислород, подходяща вентилация, облъчване със специална „синя“ светлина при жълтеница. Друга система може да осигурява още мониторинг на сърдечната честота, съдържанието на кислород в кръвта, кръвното налягане и други.
При наличие на дихателни затруднения, бебето може да се подлага и на обдишване.
Един такъв кувьоз, включващ всички необходими мерки струва 60 000 лв.

“Капачки за бъдеще“ е кампания, в която се събират капачките на пластмасовите бутилки и се връщат за рециклиране. Те се предават в изкупвателни пунктове организаторите получават пари и 100% от събраната сума отива за закупуването на кувьози. Вече са закупени 12. През 2018 година от кампанията са събрани 69 тона.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 11, 2019 07:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама