Бизнесмени, разгледайте ОУП, ще спестите портфейл с пари

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 17, 2016 15:50

Бизнесмени, разгледайте ОУП, ще спестите портфейл с пари

Акценти

  • Ако някой иска нещо да строи или да променя, сега е времето да облекчи бъдещата си работа

Свързани публикации

От около месец Харманли има проект за изготвяне на Общ устройствен план (ОУП). С документа се определя общата структура на територията на общината. Опростено казано представлява няколко големи карти, където с отделни цветове са отбелязани различни пространства из общината. Това жилищни територии, такива за паркове и градини, за спорт и забавления, за обществено обслужване, за културно туристическо и вилно строителство, за техническа инфраструктура – пътища, за производствено складови сгради. Освен тези територии в ОУП има и има земеделски и горски земи.

Този план ще определя развитието на инвестициите в общината през следващите 15 – 20 години. По него ще се извършва всяко строителство, промяна предназначение на земи, изменение на инфраструктурата.

В плана има отразени бъдещи намерения на инвеститори, изготвени от експерти от общината. Каквото са се сетили са променили. Предвидено е земеделската земя по пътя към Симеоновград да се променя. Други перспективни места са изходите от град Харманли към магистрала „Марица“ И по пътя към Хасково е предвидено земеделските земи да бъдат преотреждани.

В общината няма как да знаят кой какви намерения има, за да ги отразят. За това са пуснали съобщение в сайта си за Обществено обсъждане на новия ОУП.

Тази обикновена обява вероятно е убягнала на вниманието на много хора, ако се съди по интересът към нея, който е до този момент е много малък. Зад думите „общественото обсъждане“ обикновено хората си представят някакво проформа събиране специалисти или експерти, които говорят с непонятни за обикновените хора термини. Ако за обикновените хора, това би прозвучало точно така, то за онези, които се занимават с бизнес не може да има сериозно оправдание за бездействието им. Особено за тези, които смятат да го развиват. Идеята за изработването на нов ОУП е териториите с различно предназначение да се преразгледат и да им се промени предназначението според бъдещите очаквания на най-активните граждани. Така ще се гарантира бърз старт на инвестиционните намерения на предприемачите. Пример, Ако някой иска да строи жилище в определяна за това от новия ОУП жилищната територия, това ще става бързо. Ако е производствен проект, и ако е в производствена зона пречките за това са малко.

Обратно, ако намерението му за инвестиция е в територия, неопределена за това, пътят е доста дълъг и е свързан с разход на пари.

Затова ако някой иска нещо да строи или да променя, сега е времето да облекчи бъдещата си работа и банкова сметка. Той трябва да провери територията, в която иска да инвестира какво е отреждането и по ОУП. Ако съответства, ще има бърз старт за инвеститора. Ако не – ще трябва да се промени плана, което е бавна и в повечето случаи нежелана процедура. А е свързана с пари.

Затова сега е момента ако някой има намерения да строи в урбанизирана територия и обяви своето намерение навреме, тези земи ще бъдат предвидени за преотреждане за тази цел. От него се иска да заяви писмено намерение в Информационни център.

Затова е необходимо с новият проект да се запознаят много хора, които имат различни намерения. Общественото обсъждане, колкото и тривиално за звучи, е място, където могат да се чуят различни мнения, други становища, възражения, критики. То ще се проведе на 18 май, от 11:00 часа, в сградата на Културен център. След след това ще има около месец за внасяне на възражения.

Следващата стъпка е събиране на Експертен съвет, в края на месец юни. До тази дата ще могат да се подават възражения и да се разгледат от него. След това ще бъдат препратени към проектантите за коригиране в графичната или текстовата част.

Ефектът от отделените сега 20 минути за разглеждане на картите, ще проличи след няколко години. Или казано по друг начин: Няма грижи, който навреме се погрижи.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 17, 2016 15:50
Напиши коментар

2 Коментара

  1. Живка Ж май 18, 10:08

    Иване, да те информирам каква е практиката в общината – ако започнеш да проявяваш интерес към определен тип земя или имот, с намерение да правиш бизнес – цената на имота веднага скача…

    Отговори на този коментар
  2. srear май 17, 19:47

    Тази обикновена обява вероятно е убягнала на вниманието на много хора, ако се съди по интересът към нея, който е до този момент е много малък. Зад думите „общественото обсъждане“ обикновено хората си представят някакво проформа събиране специалисти или експерти, които говорят с непонятни за обикновените хора термини. Хе хе редактора си прай гаргара с интелекта на Харманлиските бизнесмени ,ми те са от типа дето всичко си купуват бе Иване,кви обсъждания …..

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама