Бизнесмени, разгледайте ОУП, ще спестите портфейл с пари

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 17, 2016 15:50

Бизнесмени, разгледайте ОУП, ще спестите портфейл с пари

Акценти

 • Ако някой иска нещо да строи или да променя, сега е времето да облекчи бъдещата си работа

Свързани публикации

От около месец Харманли има проект за изготвяне на Общ устройствен план (ОУП). С документа се определя общата структура на територията на общината. Опростено казано представлява няколко големи карти, където с отделни цветове са отбелязани различни пространства из общината. Това жилищни територии, такива за паркове и градини, за спорт и забавления, за обществено обслужване, за културно туристическо и вилно строителство, за техническа инфраструктура – пътища, за производствено складови сгради. Освен тези територии в ОУП има и има земеделски и горски земи.

Този план ще определя развитието на инвестициите в общината през следващите 15 – 20 години. По него ще се извършва всяко строителство, промяна предназначение на земи, изменение на инфраструктурата.

В плана има отразени бъдещи намерения на инвеститори, изготвени от експерти от общината. Каквото са се сетили са променили. Предвидено е земеделската земя по пътя към Симеоновград да се променя. Други перспективни места са изходите от град Харманли към магистрала „Марица“ И по пътя към Хасково е предвидено земеделските земи да бъдат преотреждани.

В общината няма как да знаят кой какви намерения има, за да ги отразят. За това са пуснали съобщение в сайта си за Обществено обсъждане на новия ОУП.

Тази обикновена обява вероятно е убягнала на вниманието на много хора, ако се съди по интересът към нея, който е до този момент е много малък. Зад думите „общественото обсъждане“ обикновено хората си представят някакво проформа събиране специалисти или експерти, които говорят с непонятни за обикновените хора термини. Ако за обикновените хора, това би прозвучало точно така, то за онези, които се занимават с бизнес не може да има сериозно оправдание за бездействието им. Особено за тези, които смятат да го развиват. Идеята за изработването на нов ОУП е териториите с различно предназначение да се преразгледат и да им се промени предназначението според бъдещите очаквания на най-активните граждани. Така ще се гарантира бърз старт на инвестиционните намерения на предприемачите. Пример, Ако някой иска да строи жилище в определяна за това от новия ОУП жилищната територия, това ще става бързо. Ако е производствен проект, и ако е в производствена зона пречките за това са малко.

Обратно, ако намерението му за инвестиция е в територия, неопределена за това, пътят е доста дълъг и е свързан с разход на пари.

Затова ако някой иска нещо да строи или да променя, сега е времето да облекчи бъдещата си работа и банкова сметка. Той трябва да провери територията, в която иска да инвестира какво е отреждането и по ОУП. Ако съответства, ще има бърз старт за инвеститора. Ако не – ще трябва да се промени плана, което е бавна и в повечето случаи нежелана процедура. А е свързана с пари.

Затова сега е момента ако някой има намерения да строи в урбанизирана територия и обяви своето намерение навреме, тези земи ще бъдат предвидени за преотреждане за тази цел. От него се иска да заяви писмено намерение в Информационни център.

Затова е необходимо с новият проект да се запознаят много хора, които имат различни намерения. Общественото обсъждане, колкото и тривиално за звучи, е място, където могат да се чуят различни мнения, други становища, възражения, критики. То ще се проведе на 18 май, от 11:00 часа, в сградата на Културен център. След след това ще има около месец за внасяне на възражения.

Следващата стъпка е събиране на Експертен съвет, в края на месец юни. До тази дата ще могат да се подават възражения и да се разгледат от него. След това ще бъдат препратени към проектантите за коригиране в графичната или текстовата част.

Ефектът от отделените сега 20 минути за разглеждане на картите, ще проличи след няколко години. Или казано по друг начин: Няма грижи, който навреме се погрижи.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 17, 2016 15:50
Напиши коментар

2 коментара

 1. Живка Ж май 18, 10:08

  Иване, да те информирам каква е практиката в общината – ако започнеш да проявяваш интерес към определен тип земя или имот, с намерение да правиш бизнес – цената на имота веднага скача…

  Отговори на този коментар
 2. srear май 17, 19:47

  Тази обикновена обява вероятно е убягнала на вниманието на много хора, ако се съди по интересът към нея, който е до този момент е много малък. Зад думите „общественото обсъждане“ обикновено хората си представят някакво проформа събиране специалисти или експерти, които говорят с непонятни за обикновените хора термини. Хе хе редактора си прай гаргара с интелекта на Харманлиските бизнесмени ,ми те са от типа дето всичко си купуват бе Иване,кви обсъждания …..

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.