Библиотека притежава две безценни издания на Британика

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 27, 2017 15:03

Библиотека притежава две безценни  издания на Британика

Библиотеката в Свиленград притежава две издания на Енциклопедия Британика (Encyclopædia Britannica). Тя е единствената малка библиотека в България, която притежава две издания на най-големия и сериозен справочник в света. На рафтовете в граничния град са намерили място 29 тома. Това са от последното издание на хартия, печатано през 1992 година. От тогава тя се публикува в Интернет.
Библиотеката притежава и уникално издание на справочника, печатано в САЩ през 1908 година. То е постъпило в свиленградската библиотеката от програмата „Странджа – Сакар“ през 90-те години на миналия век.
Новото издание на Енциклопедия Британика е закупено изцяло с дарения на читатели и стотици граждани на Свиленград. Инициативата е на библиотекаря Иван Чончев и поета Ивайло Балабанов. То струва над 5 000 долара и е гордост за всяка по-добна културна институция. В областта подобно издание има само библиотеката в Димитровград.
Енциклопедията се ползва най-вече от ученици, студенти и от хора, които искат да научат всичко за света, които се интересуват от история и биографиите, на бележити личности. Това е един от най-използваните и цитирани източници на информация.
Британика е най-старата англоезична енциклопедия. Нейното първо издание е отпечатано 1768 и 1771 в Единбург, Шотландия. И днес тя си остава най-използвания източник на информация.
В началото на миналия век Енциклопедия Британика се премества в САЩ и там издава справочник в 8 тома, който притежава и свиленградската библиотека.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 27, 2017 15:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама