Без детски, ако ученикът прекали с отсъствия

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 8, 2019 17:47

Без детски, ако ученикът   прекали с отсъствия

Left Side Content
Middle Content
Right Side Content
Решението взеха депутатите в сряда, 3 април, с приемането на първо четене на промените в Закона за социалното подпомагане.
Родителите няма да получават детските надбавки, ако детето им отсъства три дни в месеца по неуважителни причини от предучилищна група или има пет неизвинени отсъствия от училище за месец. Тази санкция се налагаше и сега, но тя бе само за съответния месец. При сегашните промени ще се следи присъствието на детето редовно.
С промените в Закона помощта за първи клас ще се изплаща вече на две равни части – в началото на първия и втория учебен срок. Така се цели да се задържат учениците в училище.
Усилията на Министерството на образованието и науката също са насочени в посока задържане на учениците в образователната система. Министър Красимир Вълчев сподели: „Основната причина за непосещението на децата и учениците в образователните институции е културна. Поради липса на уважение и култура у една част от децата и техните родители. И тази причина може да бъде преодоляна основно чрез съвместна работа на институциите.“
Обикновено неизвинените отсъствията в училище се правят от децата на малцинствата. Не посещават училище също и дванадесетокласниците.
Според Хасан Адемов (ДПС), председател на социалната комисия в парламента, поправките са предизборни и засягат една малцинствена група. Той каза, че е откровено нарушение на конституцията да лишиш българските граждани от фундаменталното право на социално подпомагане.

Пропуските от законодателството се използваше от някои родители, които пращаха децата си на училище, само докато получат еднократната помощ за първи клас. А има и случаи, в които само заради нея родителите настояват детето им да започне първи клас шестгодишно, макар то да няма готовност за това.

Спрените социални помощи ще отиват в детската градина или училището, като по преценка на институцията с тях ще могат да бъдат закупувани както пособия за училището, така и дрехи и обувки, ако това са причините детето да не посещава училище.

Помощите за отглеждане на дете се отпускат на семейства, в които доходът на човек е под 500 лева. Ако сумата е до 400 лева на месец, се дават 40 лева за едно дете, 90 лева – за две, 135 лева – за 3 деца, 145 лева – за четири и по 20 лева за всяко следващо. Детски получават и семейства с доходи на човек между 401 и 500 лева, но те са 80% от размера, който се дава за по-ниски доходи.

Източник: Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 8, 2019 17:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама