Бензиностанция на самообслужване започва да работи в Харманли

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 29, 2015 12:08

Бензиностанция на самообслужване започва да работи в Харманли

Акценти

  • Тя се намира на булевард "България", до магазин "Мис Бонбонче" Можа да се плаща с карта или в брой

Свързани публикации

Бензиностанция, където всеки може да си налива сам гориво и да плаща на терминал, от понеделник отваря врати в Харманли. Това е първото по рода си съоръжение в България и се очаква да се разпростре и в други градове на страната. В това ни увериха от българския филиал на италианската фирма фирма „Мазер“, която предлага тази иновативна технология за автоматизация на бензиностанциите.

В западните държави този начин на продажба на горива се практикува от много време, но едва сега навлиза в България.

Фирмата, собственик на бензиностанцията, е свиленградската „Дара транс“. Тя ще предлага на клиентите си по-евтино гориво със същите качества, като това от големите вериги. Поевтиняването се дължи на по-малко персонал, който ще се грижи за съоръжението. Предлагат бензин и дизел.

Пазаруването на тази бензиностанция не се различава от купуването на кафе от автомат. Просто пъхаш картата в терминала и избираш сумата, за която искаш да заредиш. След това си наливаш горивото в резервоара, затваряш капачката и потегляш.

Освен с карти, ще може да се плати и в брой, с български левове.

Различното тук е, че липсват хора, облечени в униформа хора, които се грижат за резервоара и предното ти стъкло. Вместо тях има ПОС терминал, чрез който става плащането. След като избереш сумата, той ти изчислява литрите и можеш да си ги налееш в резервоара.

От фирмата ни убеждават, че този начин на обслужване има много предимства пред останалите бензиностанции, които поддържат обслужващ персонал. Едното е, че не предлагат други услуги, освен продажбата на горива. Чакането за зареждане е сведено до минимум, защото първо трябва да ти се освободи място на колонката, след това – човек да ти зареди, а накрая се нареждаш и на касата. Колкото и да е приятна обстановката в красивите бензиностанции, при съвременния човек по-важно е времето. Затова подобно чакане понякога е досадно.

Второто предимство, е че се избягват задръстванията, които се получават във възлови места по време на пикови часове.

Предвидено е, ако горивото в бензиностанцията е на привършване, да дава сигнал, за да знае клиентът и да не зарежда. Освен това, ако резервоарът му не може да побере платеното количество, клиентът получава бон, с който следващия път или в друг обект на веригата да зареди гориво.

В Италия фирмата, която изгражда автоматиката, има 5 000 обекта, а в тази страна има и други компании, които се занимават с такъв бизнес. В България интерес са заявили много бензиностанции и се очаква примерът на Харманли да бъде последван и от стотици други места.

В понеделник на бул. „България“, на бензиностанцията до магазин „Мис Бонбонче“ ще има човек от персонала, който ще помага на клиентите да се справят с обслужването.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 29, 2015 12:08
Напиши коментар

2 Коментара

  1. miki maus август 29, 14:27

    Глей ся ко стааа – къ са заряда без пари.Бай- Ганьо веке го е измислил хахахахаха

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама